Гражданинът на САЩ, Травис Лийк, музикант и бивш военнослужещ от въздушно-десантните войски на САЩ, е бил задържан в Русия по обвинение в организиране на операция за трафик на наркотици, предава Ройтерс.

"На 10 юни 2023 г. московският районен съд в Хамовники наложи мярка за неотклонение срещу гражданин на САЩ", се казва в изявление на московските съдилища

Бившият парашутист и музикант, който е обвинен в търговия с наркотици с участието на младежи, ще остане в ареста до 6 август 2023 г. Той е част от руската група "Лови Ночи" ("Улови нощта"-прев) и живее в Русия. По случая е задържана и негова позната - руска гражданка, Валерия Гробанюк.

Руската информационна агенция Интерфакс съобщи, че ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи до 12 години затвор.

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Няма информация за неговото състояние

Американските власти са запознати със съобщенията за арестуван американец в Москва. Това заяви пред ТАСС представител на Държавния департамент в отговор на молба да коментира задържането по подозрение в продажба на наркотици на американски гражданин, музикант от групата "Лови ночи" Травис Лийк.

"За Държавния департамент няма по-висок приоритет от безопасността на гражданите на САЩ в чужбина. Наясно сме със съобщенията за неотдавнашното задържане на гражданин на САЩ в Москва", каза говорителят. "Когато американец е задържан в чужбина, Държавният департамент се стреми към бързо предоставяне на консулски достъп и работи, за да предостави цялата подходяща помощ. От съображения за поверителност нямаме други коментари."

Припомняме, че баскетболистката Бртини Гринър бе осъдена на 9 години затвор за притежание и трафик на наркотици. Тя бе изпратена в наказателна колония в Москва. Тя бе разменена на 8 декември миналаъта година срещу Виктор Бут, един от най-издирваните дилъри на оръжие, известен като "търговеца на смърт", бе арестуван през 2012 г. и осъден на 25 години затвор.

Русия удължи ареста на американския репортер, обвинен в шпионаж

Русия удължи ареста на американския репортер, обвинен в шпионаж

Родителите му са присъствали в съдебната зала