Във вторник руски съд удължи с три месеца предварителния арест на репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, който беше арестуван през март по обвинения в шпионаж, които той и вестникът отричат, предава Ройтерс.

Службата за сигурност на ФСБ арестува Гершкович, гражданин на САЩ, на 29 март в уралския град Екатеринбург. Той бе обвинен за събиране на секретна информация за руския военно-промишлен комплекс.

Първоначално той беше задържан до 29 май, а във вторник съдът удължи задържането му до 30 август, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости, цитирайки съда.

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Кой е арестуваният за шпионаж в Русия журналист

Той е бил наясно с рисковете

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър заяви на брифинг, че представители на посолството на САЩ в Москва са присъствали на изслушването, въпреки че не са успели да разговарят с журналиста. Репортер на Си Ен Ен написа в "Туитър", че родителите на Гершкович са били в съда в Лефортово в Москва за изслушването. Милър каза, че Държавният департамент е знаел, че те са посетили Москва, като добави, че департаментът не е помогнал за организирането на посещението им.

"Той изобщо не трябва да бъде задържан. Журналистиката не е престъпление. Той трябва да бъде освободен незабавно", каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби по Си Ен Ен.

Американски служители оказват натиск директно върху Русия за консулски достъп до Гершкович, каза Кърби.

"Няма основания за отказ на консулски достъп", каза той.

Русия отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

Русия отхвърля обвиненията за намеса в изборите в Турция

Москва е разочарована от турската опозиция

Ако Гершкович бъде признат за виновен, може да получи присъда от 20 години затвор. Кремъл каза, че Гершкович, първият американски журналист, задържан в Русия по обвинения в шпионаж от края на Студената война, е бил заловен "на местопрестъплението", но не предостави повече подробности.

Wall Street Journal повтори във вторник, че обвиненията срещу него са "доказуемо неверни".

"Въпреки че очаквахме, че няма да има промяна в неправомерното задържане на Евън, ние сме дълбоко разочаровани... Продължаваме да настояваме за незабавното му освобождаване", се казва в изявление на вестника.

Десетки световни медии искат от Русия да освободи журналиста от WSJ

Десетки световни медии искат от Русия да освободи журналиста от WSJ

Еван Гершкович е обвинен в шпионаж

Гершкович бе задържан в момент, когато отношенията между Вашингтон и Москва са в най-ниската точка от Студената война насам заради руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Съединените щати го нарекоха "неправомерно задържан", термин, използван от Държавния департамент, за да определи обвиненията като фалшиви и ареста като политически мотивиран.

Роджър Карстенс, специалният пратеник на САЩ по въпросите на заложниците, каза, че администрацията ще направи "каквото е необходимо", за да репатрира Гершкович и Пол Уилън, бивш морски пехотинец, който беше осъден по обвинения в шпионаж в Русия през 2020 г. на 16 години затвор. Уилън, който преди това е посещавал Русия и е работил за базиран в САЩ международен производител на авточасти по време на ареста си, отхвърли обвиненията.

Русия преброи над 60 руски "заложници" в затвори в САЩ

Русия преброи над 60 руски "заложници" в затвори в САЩ

Вашингтон и Москва се опитват да се споразумеят за нова размяна на затворници