Руският президент Владимир Путин, изорбразен като Титанът Атлас от гръцката митология, възпитава патриотизъм в руския град Коломна. Този стар руски град има свой Кремъл и безброй куполи на манастири и църкви. Но това, което не впечатлява, е обикновен девет етажен блок до жп гарата, пише Сив Росенберг за БиБиСи.

Обикновени, но това бе преди някой да нарисува Путин отстрани на сградата. На апартаментен блок 25 на улица "Полянска" президентът е изрисуван полугол, само с кърпа и изпъкнали мускули. Той държи света, както Атлас е държал небесата.

Атлас се слави със своята издръжливост, така е и Путин, той е на власт в Русия от 20 години. Жителите на Блок 25 коментира, "Путин засили позицията на Русия в света. Нека е президент още 10 години", обяснява Владимир.

"Бях на 10, когато Путин дойде на власт. Сега съм на 30. Наистина не мога да си представя друг лидер", коментира Илия.

"Живеем лошо, но поне светът забелязва Путин", допълва Татяна.

В Патриотични младежки центрове в целия град, на гимназистите се показва филм за местен герой. Василий Зайцев е пилот на изтребител през ВСВ, два пъти е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.

Москва изготвя официални правила за позволените графити

Москва изготвя официални правила за позволените графити

Трябва да са за наука, спорт, изкуство, исторически събития и "изображения, популяризиращи изключителни личности"

Президентът Путин превърна съветската победа във ВСВ в ключов елемент от националната идея на Русия. Но както ми предстои да открия, има фина граница между патриотизма и национализма.

Вячеслав Бурилов, бивши ръководител на летателен клуб "Коломна" (Хеликоптери) става, за да изнесе реч. "За съжаление нашата страна, СССР, беше разрушена", разказва той пред младата публика.

голяма част от руската земя отиде в други страни, което не е правилно. Като Украйна, Беларус, части от балтийските държави и част от Казахстан. Трябва да се погрижите, тази земя да бъде върната на Велика Русия", обяснява Бурилов.

не се плашете, ако чувате хората да казват: "Не трябва да има война". Така или иначе, война ще има", допълва той. Учениците отговарят с аплодисменти.

Следя групата, докато се разхождат по улици на Коломна до паметника на Василий Зайцев и полагат червени карамфили. Бурилов е там. Удивен от призива му, аз се приближавам до него. "Това, за което призовавате, казвам му, означава голяма война."

"Няма да е голяма война. Имаме ядрени оръжия. Ако нашите власти са решителни и силни, противниците ни няма да искат да се бият", коментира той.

За някои жители на Коломна, битките са по-близо до дома. Местният активист Вячеслав Ягоров ме отвежда на сметище в края на града. Загрижени от прекомерната му употреба и вреди, те се борят сериозно, за да затворят сметището.

Путин настоя петте ядрени държави да не допускат "световна война"

Путин настоя петте ядрени държави да не допускат "световна война"

САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания

Затварянето му е победа за властта на хората, но само частично. Във връзка с протестите, Вячеслав е изправен пред съдебни обвинения. Водещата руска група за правата на човека "Мемориал" стигна до заключението, че делото срещу него е политически мотивирано.

Вячеслав твърди, че руската разузнавателна служба на ФСБ се опита да отслаби протестите, като се опита да го дискредитира. "Те твърдяха, че работя за Държавния департамент на САЩ и че имам милиарди в банкови сметки в Швейцария", коментира той.

Обратно в града се отправям към църквата "Свети Йоан", където свещеник подготвя храна и и се чуват молитви. За дузини пенсионери, които се редят на опашка, това единствената битка, която водят - при трудни икономически обстоятелства - за собственото им оцеляване.

"Прекъснаха ми подаването на газ и електричеството. Нямам пари да плащам сметките. Пенсията ми не ги покрива. А що се отнася до цените в магазините, всичко е толкова скъпо", обяснява Олга. Тя допълва, че не само безплатните ястия я водят в църква, идва тук да се моли.

В Коломна силата на молитвата е легендарна. Според една история, когато градът е нападнат от чужди нашественици, преди стотици години, жителите на града са приютени в църква. Когато се молели за помощ, земята се отворила и църквата и енориашите били скрити под земята, докато църковните камбани вдъхновявали войниците да продължат да се бият.

В днешна Русия част от населението разчита на своя президент, за да подобри живота си. Други са решили, че могат да разчитат само на себе си. А някои руснаци все още се надяват на чудо.

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Путин иска референдум за промени в конституцията, която да е над международното право

Референдумът може да се проведе още през тази година