Уличните художници в Москва ще трябва да следват нови правила, разработени от градската управа, включително одобрен набор от теми и процес за спазване.

Всички графити трябва да са свързани само с наука, спорт, изкуство, исторически събития и "изображения, популяризиращи изключителни личности", според "Комерсант", цитиран от БиБиСи.

По принцип не се допускат други теми, но правилата наблягат на забранени теми като порнография, ругаене, изобразяването на тютюн, експлозиви и наркотици, както и всичко, което насърчава насилието или жестокостта.

Обидите на хора въз основа на техния пол, раса, националност и дори тяхната професия също са забранени - мярка, която евентуално е насочена към обезсърчаване на критиката към политици или полиция.

Наредбите също така определят сложна бюрократична процедура за одобрение на произведения на изкуството. Първо, всеки проект трябва да бъде подаден в жилищния отдел на града, който след това обсъжда подробностите с шест други власти.

След като окончателният дизайн бъде одобрен от съвет от инспектори от всичките седем отдела, може да се започне с графити - при условие, че художникът започне работа между 1 април и 1 ноември, тъй като рисуването в дългите зимни месеци е забранено.

Документът се прилага за всички "надписи или изображения, създадени чрез рисуване, стикери или рисунки с "графити" техника по сгради в Москва", според" Комерсант ".

Често напомнящи на съветските пропагандни стенописи, съвременното улично изкуство в Русия отразява предпочитани от властите теми, главно тези, които насърчават националната гордост, включително и от съветското минало.

Спонтанните произведения, които се подиграва с властите, бързо се премахват, като например скорошни графити на автобусна спирка в град Каменск-Уралск, изобразяващи Путин като кралят Пика.

Дори официално признатите руски улични артисти се чудят дали новите правила може да прекаляват. Иван Пантелеев - организатор на фестивали за улично изкуство в Москва коментира пред "Комерсант", че разбира желанието да се регулира "индустрията", но вярва, че правилата ще задушат графитите с бюрокрация.

1400 задържани на протестите в Москва

1400 задържани на протестите в Москва

Ако бъдат признати за виновни, организаторите рискуват да получат до пет години затвор