Анатолий Берьозиков, 40-годишен активист, който е разпространявал листовки за украинския проект "Искам да живея", е починал в специален център за задържане в Ростов на Дон на 14 юни, съобщи правозащитният проект "ОВД-инфо", цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Адвокат Ирина Гак каза, че предишния ден е установила следи от електрошоков пистолет на Берьозиков, а самият той се е оплакал от заплахи.

Според адвоката на 11 май в апартамента на Берьозиков са дошли служители на сигурността, извършили са обиск, "при който са му нанесли побой", след което му е съставен акт за неподчинение. За това тя разказа пред "Медиазона".

Активистът е арестуван за 10 дни за неподчинение на служители на реда. След изтичане на срока на ареста Берьозиков не е напуснал специалния арест, тъй като са му били наложени още 10 дни арест за дребно хулиганство.

На 31 май съдът го прати в ареста за трети път. Според Гак Берьозиков й казал, че преди процеса полицаи са го извели извън града и са го измъчвали с електрошок.

Гак каза още, че на всички срещи с нея Берьозиков се е оплаквал от натиск, насилие и заплахи от страна на силите за сигурност. Адвокатът предполага, че фактът, че Берьозиков е разлепял листовки на украинския проект "Искам да живея" в града, може да е в основата на преследването, отбелязва "Медиазона".

В сряда, според Гак, тя е видяла линейка в двора на специалния арест, в който е докарано тялото на нейния клиент.

Служител на специалния център за задържане заяви, че активистът се е самоубил, пише "Кавказки възел" (издание, определено като "чуждестранен агент" от руските власти).

В Русия осъдиха мобилизиран за дезертьорство на седем години затвор

В Русия осъдиха мобилизиран за дезертьорство на седем години затвор

Той се е предал сам след като се завърнал у дома