Енергийните проблеми на Европа е невъзможно да бъдат решени без газа от Русия. Това обяви генералният директор на компанията "Сърбиягаз" Душан Баятович, цитиран от руските медии.

"Ключов момент е 2020 г., когато Русия прекратява доставките на газ през Украйна. Всички имат съответните технически и други решения, така че никой да не остане без газ", коментира Баятович.

FAZ: Три варианта за спиране на „Северен поток 2“

FAZ: Три варианта за спиране на „Северен поток 2“

ЕК изрази резерви и към "Турски поток" през България...

В отговор на въпрос за съответствието на проектите за газопроводи на изискванията на ЕС, Баятович изтъкна, че в Сърбия се работи "в съответствие със сръбския закон за енергетиката, който във всичко съответства на Третия енергиен пакет" на ЕС.

"Франция, Германия, Австрия, които продължиха договора с Русия, Унгария и България искат "Турски поток" и обеми на газа от "Северен поток-2" за разлика от заявленията на администрацията в Брюксел, които се правят в по-голямата си част под натиска на Вашингтон", изтъкна Баятович.

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Бил заплаха за енергийната сигурност на Европа

Според него "Турски поток" ще стане последният мащабен проект в тази сфера. "Заради геополитически причини вероятно няма повече да се строят такива големи инфраструктурни проекти, тъй като се смята, че те имат огромно геополитическо влияние. В тази връзка ще се увеличават доставките на газ във втечнен вид с кораби", отбеляза той.

Русия обвини САЩ в нелоялна конкуренция за "Северен поток-2"

Русия обвини САЩ в нелоялна конкуренция за "Северен поток-2"

Спирали го с всички допустими и неприемливи методи