Американските власти обвиниха петима, включително руски гражданин, в конспирация за нелегален износ на военна техника в Русия. Това беше съобщено на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ.

Според американските власти двама обвиняеми - 59-годишната Елена Шифрина и 55-годишният Владимир Придача (гражданството им не е посочено), които живеят в щата Илинойс, са задържани на 17 юни. Документът включва и 45-годишния руснак Борис Полосин, както и израелските граждани 52-годишния Владимир Гохман и 39-годишния Игор Панчерников.

Американската прокуратура настоява, че те са влезли в конспирация за незаконно изнасяне на устройства за нощно виждане и термовизионни прицели от САЩ в Русия.

Според американските власти, ако бъдат осъдени, подсъдимите са изправени пред затвор до 20 години, както и до още пет години по обвинения в контрабанда.

В документа се посочва, че подсъдимите под фалшиви имена са закупили посоченото оборудване в САЩ, чиято цена варира между 5000 и 10 000 долара, и след това са го изпратили до Русия без надлежен лиценз.

Както се отбелязва в доклада на прокуратурата на Централния окръг на Калифорния, обвиняемите се занимават с незаконни дейности от около четири години.