В Съединените щати на 90-годишна възраст почина астронавтът Майкъл Колинс. Той е един от тримата членове на екипажа от мисията "Аполо 11", която за първи път в историята на човечеството изпрати астронавти на Луната. Това съобщи НАСА.

Днес нацията загуби истински пионер и изследовател, астронавтът Майкъл Колинс. Като пилот на командния модул "Аполо 11" - някои го наричаха най-самотния човек в историята - докато колегите му ходеха по Луната за първи път, той помогна на нацията ни да постигне изключително постижение, каза шефът на НАСА Стив Юрчик.

Така към днешна дата Бъз Олдрин остава единственият жив в САЩ от първия екипаж на лунните астронавти.

Пилотираният полет се извършва на 16 юли 1969 г. Астронавтите прекараха 11 дни в космоса. Екипажът е съставен от Бъз Олдрин, Майкъл Колинс и Нийл Армстронг.

Тръмп се срещна с астронавтите от "Аполо 11"

Тръмп се срещна с астронавтите от "Аполо 11"

Срещата бе повод на 50-та годишнина от кацането на Луната

Колинс остава в орбита, пилотирайки командния модул "Аполо 11" - "Колумбия" по време на мисията, докато колегите му от екипажа, Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, правят първите стъпки на повърхността на Луната на 20 юли 1969 г. Често го считат за "самотният" астронавт поради това, че самият той не е стъпвал на Луната.

Всички членове на екипажа бяха опитни пилоти. Армстронг е служил във военновъздушните сили на ВМС на САЩ, но вече се е пенсионирал по време на полета и е бил цивилен служител на НАСА. И двамата Колинс и Олдрин бяха офицери от ВВС на САЩ.

Колинс е роден на 31 октомври 1921 г. в Рим, Италия. Той е израснал във военно семейство. Като част от третата група от 14 астронавти на НАСА, той участва в първия космически полет през 1966 г. на ракетата "Джемини 10". 

Той бе единственият член на "Аполо 11", който не стъпи на Луната, но никога не изпита огорчение от този факт.

Обама поздрави екипажа на "Аполо 11"

Обама поздрави екипажа на "Аполо 11"

Той нарече тримата астронавти "истински американски герои

За разлика от Олдрин и Армстронг, Колинс бързо напуска НАСА след историческия полет. Той е назначен за заместник-държавен секретар за връзки с обществеността от президента Никсън. През следващите години Колинс ръководи изграждането на Националния въздушно-космичен музей , който след това оглавява в периода 1971-1979 г. След това става консултант и пише книги.