В Саудитска Арабия разговарят съюзническите фракции от войната в Йемен във вторник, докато ООН се опитва да осигури примирие, насочено към допускане на кораби с гориво и някои полети в контролираните от хусите райони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, са заявили източници, запознати с въпроса, предава Ройтерс.

Свързаното с Иран движение на хусите, което се бори срещу военната коалиция, водена от Рияд, заяви, че няма да присъства на преговорите, но в изявление определи инициативата на ООН като положителна. Свещеният месец Рамазан започва този уикенд.

Планът, изготвен от специалния пратеник на ООН за Йемен Ханс Грундберг, също е подкрепен от Съединените щати и други западни страни, са заявили източниците.

Говорителят на Грундберг Исмини Пала отказа да коментира подробности от предложението, като каза, че прекратяването на огъня има за цел да даде на йеменците така необходимата "почивка от насилието."

Консултациите в Саудитска Арабия се провеждат под егидата на базирания в Рияд Съвет за сътрудничество в Персийския залив и се очаква да отнемат повече от седмица. Хусите казаха, че ще присъстват на преговори само в неутрална страна.

Целта е да се договори едномесечно прекратяване на огъня в замяна на допускане на кораби с гориво в пристанището Ходейда, контролирано от хусите, както и малък брой търговски полети да от летището в Сана'а, казаха източниците.

Към 27 март четири кораба с гориво очакват разрешение да влязат в пристанището на Ходейда, включително танкер, намиращ се в зоната за задържане на коалицията от близо три месеца, показват данните на ООН. Разхлабването на блокадата би облекчило тежката хуманитарна криза в Йемен.

Арабската коалиция започна операция срещу йеменските хуси

Арабската коалиция започна операция срещу йеменските хуси

Саудитска Арабия цели прекратяване на атаките срещу петролните й обекти

Правителството на Саудитска Арабия и коалицията, които се намесиха в Йемен през 2015 г., след като хуситите свалиха подкрепяното от Саудитска Арабия правителство от столицата Сана'а, не отговориха на искания за коментар.

От миналата година ООН и Съединените щати се опитват да осигурят постоянно примирие, но различията относно последователността на стъпките осуетяват усилията за прекратяване на седемгодишната война, която отне живота на десетки хиляди хора и опустоши Йемен.

Хусите искат водената от Саудитска Арабия коалиция първо да премахне ограниченията върху морските пристанища и летището в Сана'а, докато алиансът, който контролира моретата и въздушното пространство на Йемен, иска всичко да стане в един етап.

В събота хуситите обявиха едностранен ход за спиране на трансграничните атаки и сухопътните настъпателни операции в Йемен за три дни.

През последните месеци групировката засили ракетните атаки и нападенията с дронове удари по саудитски петролни съоръжения, причинявайки огромен пожар в резервоарите за съхранение на гориво в петък. Коалицията отвърна в неделя с въздушни удари по Ходейда и Сана'а, където бяха убити осем души, включително пет жени и две деца.

И двете страни обсъждат размяна на пленници, при която стотици задържани могат да бъдат освободени, включително 16 саудитци и брат на президента на Йемен.

Войната в Йемен избухна през 2014 г. и отне живота на повече от 150 000 души, включително над 14 500 цивилни. Тя създаде и една от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Трима служители на ООН са отвлечени в Йемен

Трима служители на ООН са отвлечени в Йемен

Все още нито една група не е поела отговорност за отвличането