Севернокорейска държавна медия приветства номинацията за президент на републиканците Доналд Тръмп като "мъдър политик", който може да бъде добър от гледна точка на Северна Корея, съобщава БиБиСи.

В редакционна статия на официоза DPRK Today се изтъква, че Тръмп бил „далновиден президентски кандидат”.  

Наскоро милиардерът коментира, че би искал да се срещне със севернокорейския вожд Ким Чен-ун, а също така предложи изтегляне на американските войски от Южна Корея.

Анализатори изтъкват, че редакционната статия не отразявала официалната политика на севернокорейските комунистически власти, но вероятно отразява мисленето на Пхенян.

Писателят Хан Чен-мук, определян за китайски севернокорейски учен, коментира в статията, че политиката на Тръмп относно американските военни ще доведе до сбъдването на визията на Северна Корея, гласяща „Янки, вървете си вкъщи”.

Северна Корея отдавна настоява американските войски да напуснат Корейския полуостров.

Денят, в който лозунга („Янки, вървете си вкъщи”) се превърне в действителност, ще бъде денят на обединението на двете корейски държави”, се посочва в още в статията.

В материала се изтъква, че изявлението на Тръмп, че той не искал да участва в какъвто и да е конфликт между Пхенян и Сеул, било „щастливо обстоятелство от гледна точка на севернокорейците”.

Писателят също пише, че американските избиратели трябва да отхвърлят кандидата на демократите Хилари Клинтън, наричайки я „тъпа”.