В Швеция живеят около 2000 ислямски екстремисти. Това обяви шефът на шведското контраразузнаване, което е близо 10 пъти увеличение за по-малко от десетилетие, съобщава "Франс прес".

Андерс Торнберг, който ръководи контраразузнавателната служба "Сапо", приписва ръста на ислямисти в скандинавската страна на добре смазаната пропагандна машина на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Ислямските екстремисти бързо се увеличават в Швеция

Ислямските екстремисти бързо се увеличават в Швеция

Били хиляди, но само неколцина били истинска заплаха

Въпреки че "малко екстремисти" имат "волята и способността" да извършат атаки, те трябва да бъдат установени и внимателно проследявани, допълни Торнберг.

"Важно е всички в Швеция да поемат отговорност за прекратяване на тази тенденция ... преди да станем свидетели на атака или насилствен акт", подчерта той пред местна новинарска агенция.

Швеция е под тревога, откакто узбек, който е показвал симпатия към джихадистките групировки, включително ДАЕШ, използва откраднат камион, който заби в пешеходци на оживена търговска улица на 7 април, убивайки петима души и ранявайки 15 души.

Андерс Торнберг посочи, че от около 3000 екстремисти, които в момента се намират в Швеция, 2000 имат ислямистки мотиви. Останалите екстремисти произхождат от крайнодесни и крайнолеви движения.

През 2010 г. "Сапо" е засякла само 200 ислямски екстремисти в скандинавската страна.

Пет станаха жертвите на терористичната атака в Стокхолм

Пет станаха жертвите на терористичната атака в Стокхолм

Една жена почина в болница