Броят на ислямските екстремисти в Швеция е нараснал до хиляди през последните години, но само неколцина представляват заплаха за сигурността на обществото. Това обяви ръководителят на службите за сигурност на скандинавската страна, цитиран от "Ройтерс".

Швеция е все още в шок, след като петима души загинаха и 15 бяха ранени, когато откраднат камион беше забит в група хора на оживена търговска улица и впоследствие се разби в търговски център в Стокхолм на 7 април.

Пет станаха жертвите на терористичната атака в Стокхолм

Пет станаха жертвите на терористичната атака в Стокхолм

Една жена почина в болница

Полицията държи отговорен за кървавата баня узбек, който е признал, че е управлявал камиона.

Андерс Торнберг, шеф на Шведската служба за сигурност, увери, че само шепа екстремисти имали желание и способности да извършат нападения. Той обвини пропагандата на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") за проблема.

"Никога не сме виждали нещо подобно преди", изтъкна Торнберг пред държавната информационна агенция ТТ.

Той допълни, че в бройката на опасните екстремисти са включени онези, които само симпатизират на екстремистите до онези, които разпространяват техните послания, набират и събират средства.

"Нарастването на екстремизма е предизвикателство с исторически пропорции", отбеляза Торнберг.

Най-големите концентрации на екстремисти били в Стокхолм, Гьотеборг, Малмьо и Йоребро.

Правителството затегна законите и обеща повече средства за полицията и службите за сигурност. То планира допълнителни мерки, включително засилено видеонаблюдение на обществени места.

Ала Андерс Торнберг каза, че службите за сигурност са изправени пред нова среда, в която не е необходимо атаките да бъдат планирани и подготвяни в продължение на месеци.

"Днес, ако решите да действате, може би ще купите два ножа или ще наемете камион и ще го забиете в тълпа", предупреди шефът на шведската служба за сигурност.