Швейцария може да стане първата европейска страна, която да забрани изкуствените пестициди на референдум в неделя (13 юни), който поддръжници на инициативата се надяват да предизвика подобни забрани другаде, информира "Ройтерс".

В световен мащаб само Бутан има пълна забрана на синтетичните пестициди според поддръжници, целящи да забранят използването на продукти, произведени от агрохимически гиганти като швейцарската компания Syngenta и германските Bayer и BASF.

Поддръжниците на забраната казват, че изкуствените продукти причиняват сериозни здравословни проблеми и намаляват биологичното разнообразие. Производителите твърдят, че техните пестициди са строго тествани и регулирани, могат да се използват безопасно и реколтата щяла да намалее без тях.

Друга инициатива, която ще бъде гласувана същия ден, има за цел да подобри качеството на питейната вода и храна в Швейцария, като спре преките субсидии на фермерите, които използват изкуствени пестициди и антибиотици в животновъдството.

Швейцария беше рязко разделена от необичайно ожесточен дебат относно инициативите и гласовете изглежда са почти на кантар. Неотдавнашно социологическо допитване на Tamedia показа, че 48% от гласоподавателите подкрепят инициативата за питейната вода, а 49% подкрепят забраната на пестицидите.

Ако бъдат приети, предложенията дават на фермерите до 10 години да извършат прехода, което ще позволи на Швейцария да стане пионер в органичните храни, както и пример за останалия свят, каза швейцарският производител на вино Роланд Ленц.

"Чистата вода, една от основите на живота, е застрашена", изтъква Ленц, 51-годишен производител на органични продукти, чието лозе е заобиколено от фермери, които се противопоставят на инициативата.

Syngenta, която е със седалище в Швейцария и собственост на Китайската национална химическа корпорация, се противопоставя на двете инициативи, като посочва, че забраната щяла да намали земеделските добиви с до 40%.

"Последиците от неизползването им са ясни: по-малко местни продукти, по-високи цени и повече внос. Това не е в интерес на потребителите, нито в интерес на околната среда", настоя говорител на Syngenta.

Инициативата за чиста вода също така иска фермерите да спрат да използват вносни фуражи за животни, да се ограничи броят на кравите, свинете и пилетата в Швейцария заедно с оборския тор, който произвеждат, който може да замърси питейната вода.

"На хората се продава романтичен образ на земеделието в Швейцария, който е далеч от реалността", коментира Паскал Шайвилер, поддръжник на кампанията за чиста вода, според която 1 млн. швейцарци пият замърсена вода.

Швейцарският фермерски съюз настоя, че много от членовете му смятат, че начинът им на живот е под обсада.

"Много хора в градовете си мислят, че ако имат два домата, които растат на балкона на апартамента си, разбират от земеделие", каза Мартин Хааб, президент на Цюрихската асоциация на фермерите, като допълни: "Поглеждам назад преди 200 години, когато не можахме да защитим нашите растения и животни и имахме глад в Швейцария и цяла Европа."

Синът на Мартин Доминик, който управлява ферма за млечни продукти край Цюрих, увери, че последиците за селската икономика ще бъдат жестоки, като местният бизнес също е засегнат от спад в броя на животните, за да се съобразят с ограниченията за фуража.

Производителят на вино Ленц обаче подчерта, че продължаването на използването на пестициди е "чиста лудост", особено след като е възможно да се използват методи като отглеждане на плодове с по-дебели кожи, за да ги направят устойчиви на гъбички.

"С гласуване" за "и за двете инициативи най-накрая ще преминем от химическата епоха обратно към органичната епоха", подчерта той.