Три билборда в уралския град Екатеринбург хвърлят светлина върху една от най-тайните руски организации - частната армия "Вагнер", коментира в. "Гардиън".

"Родина, чест, кръв, храброст. ВАГНЕР", гласи един от плакатите.

На друг, който според местни жители се е появил за първи път в покрайнините на четвъртия по големина град в страната в началото на юли, са изобразени трима мъже във военна униформа до думите "Wagner2022.org".

Билбордовете, които могат да се видят в няколко руски града, са част от усилията на "Вагнер" да набира бойци, които да се присъединят към редиците ѝ в Украйна.

Те също така свидетелстват за трансформацията, която групировката претърпя, откакто Москва започна инвазията си преди повече от пет месеца - от тайна наемническа организация, обвита в мистерия, до все по-публично продължение на военните усилия на Русия в Украйна.

"Изглежда, че те са решили, че повече няма да се опитват да крият съществуването си. Вече всички знаят кои са те", казва Денис Коротков, бивш журналист от "Новая газета" и дългогодишен наблюдател на "Вагнер".

Частната армия е създадена през 2014 г., за да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна. САЩ и други страни твърдят, че тя е финансирана от Евгений Пригожин, влиятелен бизнесмен, тясно свързан с Владимир Путин, който е подложен на западни санкции. Пригожин отрича всякакви връзки с групировката.

На хартия частната армия "Вагнер" не съществува - няма регистрация на фирма, данъчни декларации или организационна схема. Висшето ръководство на Русия, включително Владимир Путин, неведнъж е отричало каквито и да било връзки между "Вагнер" и държавата.

Частните военни армии са официално забранени в Русия, а полузаконната рамка, в която работят наемниците, означава, че членовете на семействата на загинали войници от "Вагнер" често са били принуждавани да мълчат, когато са търсили информация за своите близки.

И макар че "Вагнер" постепенно започна PR кампания, а компании, свързани с Пригожин, финансираха пропагандни филми, които възхваляваха делата на "военните инструктори" в Африка, всяко споменаване на групата остана до голяма степен табу в публичното пространство. Журналисти като Коротков, които разследват групата, са подложени на тормоз заради работата си.

Войната на Русия в Украйна обаче извади групата от мрака.

В края на март британското разузнаване твърди, че около 1000 наемници на "Вагнер" са отишли в Украйна. Ролята на групата във войната изглежда е нараснала значително, след като Москва пренасочи усилията си към източната част на страната след неуспеха си да превземе столицата Киев.

Смята се, че "Вагнер" е изиграла централна роля в превземането на Попасна през май и Лисичанск през юни - два стратегически важни града, които Русия до голяма степен изравни със земята по време на завземането на източната Луганска област. В сряда британското разузнаване съобщи, че "Вагнер" е помогнала в превземането на гигантската електроцентрала "Вухлехирск" в източната част на Украйна.

С нарастването на ролята на "Вагнер" в Украйна нараства и публичният му имидж у дома.

През май "Вагнер" получи, както изглежда, първото си признание в държавните новини, когато кореспондент спомена за него в национално предаване, казвайки, че армията има "собствен оркестър" в Украйна.

Поддръжниците и членовете на "Вагнер" често го наричат "оркестър", което е препратка към немския композитор Рихард Вагнер. Предполагаемият основател на групата, Дмитрий Уткин е свързан с крайната десница и се смята, че я е кръстил на любимия композитор на Хитлер.

Британското разузнаване: Русия ползва ЧВК "Вагнер" в Украйна

Британското разузнаване: Русия ползва ЧВК "Вагнер" в Украйна

Плановете на Путин се проваляли

Британското разузнаване също така предполага, че Пригожин, който е бил заснет в Източна Украйна през април, наскоро е бил обявен за Герой на Руската федерация като признание за ролята на групата в инвазията.

Миналата седмица "Вагнер" получи най-голямото си признание до момента, когато "Комсомолская правда", най-четеният таблоид в страната, публикува на първата си страница материал за щурма на частната армия на Путин срещу електроцентралата във Вулехирск.

"Вагнер" публично се похвали с участието си във войната, като на уебсайта си публикува съобщение, в което се казва: "Присъединете се към нас, за да освободим целия Донбас! Впуснете се в първата си военна кампания с живи бойни легенди!"

Изглежда, че "Вагнер" е създала и регионални центрове за набиране на бойци в над 20 руски града, като е публикувала телефонните си номера в популярни социални медии, свързани с военната групировка.

В обявите се казва, че "Вагнер" предлага на войниците над 240 000 рубли (3 814 евро) на месец, което е няколко пъти повече от обичайните заплати на обикновените войници.

"Гардиън" се свърза с няколко от вербовчиците, чиито номера бяха посочени. Някои от тях използват символите на наемническата група като свои профилни снимки в WhatsApp и Telegram и никой не отрича връзката си с "Вагнер".

Бивш наемник от "Вагнер" обясни провала на руската армия в Украйна

Бивш наемник от "Вагнер" обясни провала на руската армия в Украйна

Руските военни не очаквали да се сблъскат с добре обучени редовни войски

В момента е известно, че частната армия на Путин не набира бойци от страни-членове на НАТО или Украйна.

Военни анализатори твърдят, че зависимостта на Русия от групировки като "Вагнер" показва до каква степен редовната армия на страната, която е загубила до една трета от бойната си сила, се бори да постигне целите си в Украйна.

Войната в Украйна и военните неуспехи на Русия изглежда също са ускорили сътрудничеството на "Вагнер" с Министерството на отбраната. Марат Габидулин, бивш командир на "Вагнер", заяви пред "Гардиън" в по-ранно интервю, че неговите войници са работили в тясно сътрудничество с руското министерство на отбраната, когато са се сражавали в Сирия.

Тези отношения изглежда са се задълбочили след началото на войната в Украйна. Според разследване на независимото издание Meduza руското министерство на отбраната до голяма степен е поело контрола върху мрежите, които "Вагнер" е използвал за набиране на нови войници.

И макар че ролята на "Вагнер" в инвазията направи групировката популярна, някои твърдят, че последният ѝ опит за набиране на нови членове заплашва да понижи общите ѝ военни стандарти.

Според разследващия новинарски сайт iStories "Вагнер" е прибегнала до набиране на затворници като им предлагат високи заплати и потенциални амнистии срещу шест месеца служба в Украйна.

Прегрупиране на руските войски, "Вагнер" иска помощ за Донбас

Прегрупиране на руските войски, "Вагнер" иска помощ за Донбас

Институтът за изследване на войната съобщава за наборници в Украйна

""Вагнер" занижава стандартите си за набиране на персонал и наема осъдени и лица, които преди това са били включени в черния списък, което потенциално може да повлияе на ефективността на руската армия", заяви Министерството на отбраната на Обединеното кралство в разузнавателен брифинг миналата седмица.

"Дори преди конфликта по-малко от 30% от войниците във "Вагнер" бяха истински професионалисти", казва Габидулин, бивш командир на Вагнер. "Сега групата ще се състои предимно от купчина аматьори ... Циркът, който е в Русия, продължава".