Столицата на Либия остана тиха рано сутринта в неделя, ден след като в събота при най-тежките боеве в Триполи от две години насам отнеха живота на 32 души,а 159 бяха ранени, след като силите на подкрепяната от парламента в източната част на страната администрация, не успяха да изместят базираното в Триполи правителство, предава Ройтерс.

Улиците в града са обичайно натоварени (в арабските страни неделя е работен ден), магазините са отворени и хората разчистват счупени стъкла и други отломки от насилието в събота, по някои улици в центъра на Триполи се виждат изгорели превозни средства.

Боевете от събота породиха опасения от възобновяване на конфликта в Либия заради политическото противопоставяне между премиера Абдулхамид Дбейба в Триполи и Фати Башага, избран от парламента,който се стреми да установи ново правителство в столицата. Опитът на Башага в събота да завземе властта в Триполи беше вторият от май месец насам.

Въпреки това авиокомпаниите заявиха рано в неделя, че полетите се изпълняват нормално на летище Митига в Триполи, знак, че ситуацията със сигурността засега се е нормализирала.

Министерството на здравеопазването каза в неделя, че 32 души са били убити при насилието в събота и 159 са били ранени, спрямо предишната оценка на източник от министерството за 23 загинали и 87 ранени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на насилието и за истински диалог за излизане от политическата безизходица в Либия.

Неуспехът на Башага да свали Дбейба показа, че въпреки период на прегрупиране сред въоръжените фракции във и около столицата, правителството в Триполи все още може да разчита на военна коалиция, способна да се пребори с враговете му.

Няколко групи, обединени от Башага в Триполи, изглежда са загубили контрол над територията в столицата в събота, докато опитите на силите на запад и юг от града да навлязат в нея изглежда са се провалили.

Голям военен конвой, тръгнал от Мисрата, източно от Триполи, където Башага е базиран от седмици, се върна, преди да стигне до столицата.

Командващият силите на Башага, Осама Джувейли, каза, че боевете в събота са били предизвикани от търкания между въоръжените сили в столицата. Въпреки това той добави в коментари за телевизия Ал-Ахрар, че "не може да се нарича престъпление", когато се опитвате да създадете правителство, избрано от парламента.

Всеобхватното политическо противопоставяне на Либия относно контрола върху правителството изглежда до голяма степен непроменено от съботните събития в Триполи.

Няма признаци за движение към компромис между основните лагери или за нови дипломатически усилия за обединяването им около нов опит за национални избори за разрешаване на спора за властта в страната.

Междувременно макар, че силите на Башага не успяха да го поставят на чело на страната, те все още държат силни позиции около столицата, докато основните сили на базираната на изток Либийска национална армия на маршал Халифа Хафтар очакват в готовност.

Политическата криза в Либия продължава от 2011 г. насам, след убийството на Муамар Кадафи. В страната не е сформиран единен управляващ орган и избухва въоръжен конфликт между отделните фракции, последван от гражданска война на международно признатото временно правителство срещу Либийската национална армия. Появиха се два политически центъра - единият в столицата Триполи, а другият - в Тобрук на изток.

Войната в Украйна намали чуждестранните наемници в Либия

Войната в Украйна намали чуждестранните наемници в Либия

Според ООН Русия е била принудена да преразпредели бойците от "Вагнер", давайки приоритет на Украйна