Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и коалиционният му партньор са се разбрали да не удължават извънредното положение, когато изтече текущият 3-месечен период през юли, съобщава турският проправителствен вестник "Сабах".

Извънредното положение беше въведено след опита за преврат през юли 2016 г. и беше удължавано на всеки три месеца оттогава. Ердоган заяви по-рано през месеца, че то ще бъде отменено, ако той спечели изборите на 24 юни.

Местан: Турция даде пример за провеждане на честни избори

Местан: Турция даде пример за провеждане на честни избори

Очаква проевропейска политика от Ердоган и задълбочаване на отношенията с ЕС

Ердоган спечели 53 процента от гласовете в президентските избори в неделя, удължавайки управлението му поне до 2023 г., но сега с широките изпълнителни правомощия, които турците подкрепиха с малко мнозинство на референдум миналата година.

Ердоган и неговият коалиционен партньор Девлет Бехчели, който е лидер на националистическата Партия на националистическото действие (MHP), вчера проведоха среща. Източници заявиха, че Ердоган може да предостави на MHP министерски постове, възнаграждавайки ги за подкрепата им за неговата Партия на справедливостта и развитието в парламента.

Победа за управляващите в Турция
Обновена

Победа за управляващите в Турция

Ердоган е преизбран, партията му печели и в парламента

"В преговорите беше постигнато споразумение да не се удължава извънредното положение", пише в. "Сабах", без да предоставя подробности и без да уточнява източника на информацията си.

Извънредното положение позволява на Ердоган и на правителството да заобикалят парламента при приемането на нови закони, а също така им позволява да суспендират правата и свободите. Критици твърдят, че Ердоган е използвал извънредното положение като предлог за потискане на несъгласните и инакомислещите. Турските власти твърдят, че мерките са необходими за премахване на заплахите за сигурността.