Привържениците на турската управляваща "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР) тормозят политически опозиционни дейци, като създадоха хаштагове в социалните медии със смърт и заплахи за изнасилване вследствие на нов заговор за преврат, съобщава "Ахвал". 

Турските опозиционни дейци се оказаха обвинени в подстрекателство към преврат в нов натиск от членовете на ПСР и проправителствените медии.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че на 4 май основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) изобразява "фашистки начин на мислене, който не може да преглътне върховенството на националната воля, демокрацията, справедливостта и изборите и все още копнее и гори за опеки, преврати и хунти".

Турската лира удари дъно от кризата през 2018 г.

Турската лира удари дъно от кризата през 2018 г.

Лирата се търгуваше на ниво 7,23 спрямо долара, надолу с 0,6% малко преди 10,00 часа по Гринуич

Той обвинява политическата партия, че се стреми да узурпира правителствената власт чрез преврат.

След изявленията на Ердоган, проправителствената медийна фигура Севда Ноян заяви по телевизията, че семейството й може да "изведе 50 души", за да подкрепи турския президент в случай на опит за преврат срещу него.

Журналистът Фатих Тескан, друг привърженик на Ердоган, изрази подобно отношение на 11 май, когато той заплашва със смърт жени и деца, свързани с хипотетични заговорници за преврат.

"Кръвта на милиони ще се разлее за една капка кръв от Ердоган", обяснява Тескан във видео, което споделя онлайн.

Турция може да превърне "Света София" отново в джамия

Турция може да превърне "Света София" отново в джамия

Има призиви да покажат заедно, "с първата молитва в Света София, че Турция не е старата Турция"

Хиляди привърженици на управляващата ПСР нападат и обвиняват изтъкнати опозиционни лидери, включително кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, лидерът на CHP Кемал Киличдароглу, председателят на CHP Истанбул Канан Кафтанчиоглу, бившият съпредседател на прокюрдската народна демократична партия Фиген Юксекдаг и журналистът Невшин Менгу.

"Благочестиви и отмъстителни поколения ... Това е най-аморалната, най-жестоката, най-невежата част от турското общество", реагира потребител на заплахи за смърт и изнасилване.

Междувременно Кафтанчиоглу обръща внимание на "етичните правила за социалните медии", обявени от управляващите ПСР, които не позволява речта на омразата, заплахите и тормоза в интернет.

Тя предупреждава заместник-председателя на ПСР Махир Юнал срещу следването на заплахи в "Туитър", като се позова на предишната му кампания в подкрепа на всички акаунти, които следват онлайн етичните правила на ПСР.

Турция разследва кметове за кампании по време на пандемията

Турция разследва кметове за кампании по време на пандемията

Опозиционни кметове бяха притиснати от властта