Украйна няма да може да победи Русия. Това обяви бившият министър на транспорта и съобщенията на Украйна Евгений Червоненко в ефира на телевизия "112 Украйна".

До този извод, отбеляза той, можело да се стигне по математически път. Политикът изрази и мнението, че страната му може да получи изгода от консенсус с източната си съседка.

"Никога няма да я победим (Русия, б. р.). Мога математически да го докажа с формули, само математика. (...) Уверен съм, че и днес това би било достойно, без унижение, взаимноизгодно с Русия, без да се губят абсолютно никакви украински интереси, да отстъпиш, може би в нещо, но да получиш друго, да стигнеш до консенсус", коментира Червоненко.

В Русия отговориха на Украйна за удар срещу кораби в Крим и Новоросийск

В Русия отговориха на Украйна за удар срещу кораби в Крим и Новоросийск

"Украинците просто нямат шанс"

Той също така се присмял на стената по границата с Русия. Според бившия министър той лично е видял съоръжението, когато е бил на лов.

"Кикотехме се на всички служители на главна прокуратура, че дори глиганите ще преминат през тази стена. Те ще я пробият. И ние се кикотехме, просто се кикотехме, колко цинично може да крадат пари и толкова много хора знаят", отбеляза още Червоненко.

През 2015 г. украинското правителство на Арсений Яценюк одобри план за действие за реализация на проекта "Стена", който включваше изграждането на мощни отбранителни съоръжения на границата с Русия. Проектът трябваше да се осъществи в рамките на четири години, като за целта бяха предвидени 4,1 млрд. гривни (около 150 млн. долара). Впоследствие обаче повече от половината финансиране за 2015 и 2016 г. беше орязано.

По-рано Националното бюро за борба с корупцията в Украйна заяви, че по подозрение в присвояване на средства, отпуснати за "Стената", са задържани седем души, включително гранични служители и представители на фирми изпълнителки.