В Украйна са започнали разследване срещу бившия президент Петро Порошенко и редица висши длъжностни лица за злоупотреби в отрасъла на енергетиката. За това съобщиха от Специализираната прокуратура за борба с корупцията, цитирани от украинските медии.

Както отбелязват от прокуратурата във "Фейсбук", началникът на институцията Назар Холодницкий е разпоредил възбуждане на наказателното производство.

Обвиниха Порошенко в държавна измяна

Обвиниха Порошенко в държавна измяна

Обвинителят Портнов е бил съветник на президента Виктор Янукович през 2011-2014 г.

"В изявлението се отбелязва, че длъжностни лица и членове на надзорния съвет на "Центрэнерго", съвместно с длъжности лица от Фонда за държавна собственост на Украйна и редица длъжностни лица в органи на държавната власт, са използвали своите служебни правомощия и статус, за да разпределят ключови длъжности в органите на управление и надзорния съвет на "Центрэнерго" с цел кражба на средствата на дружеството, чийто контролен пакет акции е собственост на държавата", се изтъква в публикацията във "Фейсбук".

При това от прокуратурата твърдят, че действията на тази група лица "са координирани от народния представител И. В. Кононенко и бившия президент на Украйна" Петро Порошенко.

Резултатът от престъпните действия, подчертаха от спецпрокуратурата, е овладяването на имуществото на "Центрэнерго" чрез одобряване на резултатите от търга за приватизация на дружеството, което е собственост на държавата.

"При това средства в размер на повече от 6 млрд. гривни, които е трябвало да бъдат получени от такова отчуждаване, са незаконно изтеглени от "Центрэнерго" и са конвертирани чрез контролирани субекти в периода 2016-2018 г.", се посочва в съобщението.

Вчера стана известно, че следствието на Украйна е възбудило наказателно дело за държавна измяна срещу Порошенко.