Потребителите на социалните мрежи в Украйна са възмутени от коментара на израелския посланик в Киев Джоел Лион, в който той разкритикува решението да се кръсти стадионът в западния украински град Тернопол на името на украинския националист Роман Шухевич, пише "Новости".

Това решение беше взето от градския съвет на Тернопол на 5 март. Лион осъди тази стъпка и поиска незабавно да бъде отменена, като съответната публикация беше публикувана от израелското посолство в Украйна в профила му в "Туитър"  .

Изявлението на посланика предизвика остра реакция на украински потребители в коментарите под съобщението на дипломатическата мисия.

"Има материали от Хагския (вероятно се има предвид Нюрнбергския, б. р.) трибунал, там имате всички отговори на въпросите кой кой е. И можете да "изисквате" у вас", пише потребителят @ dobryiden78.

"А аз настоявам да се отмени присвояването на името на печално известния (Давид, б. р.) Бен-Гурион за международното летище (в Тел Авив, б. р.), защото той наруши правата на арабите в земите на тяхното пребиваване! Не, аз разбирам, че това са глупости - но ние сме симетрично толерантни, както и знаем как да бъдем!", написа потребителят @rs_ssw.

"Когато градският съвет на Тел Авив кръсти на името на Роман Шухевич градския стадион, тогава имате право да изиквате каквото и да е", възмути се @oleh009.

"Израелският посланик в Украйна забрави, че е турист тук. Спрете да се месите във вътрешните работи на Украйна, отивай в пустинята си", настоя грубо @Daspalyanytsya.

"Уважаеми, ще "изисквате" във вашата страна. Дръжте се като гости", изрази мнение @Natalii09214347.

"Какво ви интересува от имената в нашата страна? Да не би да преименуваме булевард в Хайфа? Това е нашата държава и нашите герои - почитаме ги, както искаме", написа @iris__ko.

През май 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко даде на Украинската въстаническа армия (УПА) статута на "борци за независимост" на Украйна, а на нейните участници - право на социални привилегии.

Русия осъди това решение, като отбеляза, че "Украйна е страната, в която неонацистите са преминали от думи към дела и са избили хиляди цивилни" и че подобни действия трябва да бъдат адекватно оценени на международно ниво. Героизирането на УПА и нейните лидери, Степан Бандера и Шухевич, е критикувано от много ветерани от войната и политици, които обвиняват "бандеровците" в сътрудничество с нацистите.