Украйна може да се върне към идеята за разполагането на мироопазващ контингент на ООН (т. нар. "сини каски") в Донбас, ако признае невъзможността за разрешаване на конфликта въз основа на Минските споразумения. Това обяви украинският външен министър Вадим Пристайко в ефира на местна телевизия.

По думите на украинския първи дипломат сега киевските власти "се опитват да направят всичко в рамките на Минските споразумения".

Вещаят част от Украйна да премине под васална зависимост от Русия

Вещаят част от Украйна да премине под васална зависимост от Русия

Ако Киев направи компромис с Москва

когато разберем, че в рамките на Минските споразумения не можем да говорим за нещо ново, тогава ще преминем към следващата стъпка", изтъкна Пристайко.

Той отбеляза, че следващата стъпка най-вероятно щяла да бъде разполагането на мироопазващ контингент. Той също така подчертал, че екипът на президента Володимир Зеленски "има някои планове относно това".

Украйна вече излезе с идеята да бъдат разположени миротворци на ООН в Донбас. В Киев настояват, че мисията трябва да има широк мандат и да бъде разположена на територията на целия регион до границата с Русия.

Руският президент Владимир Путин от своя страна подкрепи предложението за разполагане на мироопазващ контингент в Югоизточна Украйна, но подчерта, че мисията трябвало да бъде разположена само по линията на съприкосновение, а нейната функция можела да бъде единствено да гарантира сигурността на служителите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас

Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас

До края на 2020