Украйна удължи действието на закона за особения статут на Донбас до края на 2020 г. Това е било съгласувано по време на преговорите в "Нормандския формат" на 9 декември, съобщи Газета.ру.

Законът е приет още през 2014 г., но до сега не е променян. Той предполага, в частност, провеждане на избори в Донбас и особена държавна поддържка от страна на Киев.

Върховната рада на Украйна продължи до 2020 г. закона за "Особения статут на отделни райони на Донецка и Луганска област". Това решение поддържаха 320 депутати на украинския парламент, а за да бъде прието трябваха минимум 226 народни избраници. Документът трябва да бъде подписан от държавния глава. Поправките влизат в сила от деня на публикуване в официалната преса. 

Путин плаши с нова "Сребреница" в Донбас

Путин плаши с нова "Сребреница" в Донбас

До това щяло да доведе затварянето на границата между Русия и Донбас

В навечерието на преговорите стана известно, че лидерът на парламентарната фракция "Слуга на народа" Давид Арахамия и неговият заместник Александър Корниенко са регистрирали в електронната система на украинския парламент - Радата, законопроект с поправки в закона за особения статут на Донбас.

Фактът, че законът ще бъде удължен с една година на брифинг след срещата в "нормандския формат", която се проведе на 9 декември в Париж, заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски. Той уточни, че документът ще действа като временен.

Зеленски настоява за пълно прекратяване на огъня в Донбас

Зеленски настоява за пълно прекратяване на огъня в Донбас

Той ще постави искането си на срещата на Нормандската четворка в Париж

"Това е техническа вещ, сега ни е леко да продължим този закон и след това да внесем "формулата на Щайнмайер", виждайки определени стъпки от страна на опълченците, ние се приближаваме към деескалация, заяви президентът на Украйна.

По думите му Украйна не трябва да съгласува този законопроект с трите страни на контактната група, "където могат после да ни (на Киев - пояснение от "Газета.Ru") извият ръцете". 

При това, както пише в комюникето след срещата на върха, Украйна е съгласна на постоянен особен статут за Донбас.

Този въпрос бе обсъден на 9 декември на срещата на върха на "норманската четворка" - Украйна, Русия, Франция и Германия

Щайнмайер учуден от реакцията на украинците срещу формулата му за Донбас

Щайнмайер учуден от реакцията на украинците срещу формулата му за Донбас

В Украйна започнаха протести на Майдана