В унгарската столица Будапеща се проведе протестна акция под наслов "Самоопределие за Закарпатието", участниците в която поискаха свобода за румънските, българските, арменските, полски национални общности, живеещи на територията на Украйна. Това разгласи във "Фейсбук" посланикът на Украйна в Унгария Любов Непоп.

По думите ѝ, организаторите на акцията са настояли, че са против "варварствата на превратаджиите, хванали в плен Украйна и заедно с нея унгарските национални братя".

Непоп отбеляза, че Министерството на външните работи на Украйна е протестирало срещу акцията. В отговор, унгарската страна е заявила, че в страната има право на изразяване на мирен протест.

Унгария и Украйна в нов сблъсък за спорния закон

Унгария и Украйна в нов сблъсък за спорния закон

Правата на етническите малцинства няма да бъдат нарушени, твърди Киев

От гледна точка на Непоп, използването на това право не оправдава надпис на гърба на един от участниците в акцията: "Закарпатието по закон принадлежи на Унгария. Самоопределение за всички потиснати народи, принудени да живеят в Украйна."

Министърът на външните работи на Украйна наскоро посети Унгария за обсъждане на скандалния Закон за образованието, като обвини страната в подкрепа на сепаратизма и настоя "да се забрани тази провокация".

Началникът на политическия отдел към външното министерство на Украйна Алексей Макеев също коментира акцията "Самоопределение за Закарпатието" в профила си във "Фейсбук". По думите му, Будапеща "откровено се заиграва". "Решително протестираме и очакваме, че унгарскита власти незабавно ще се дистанцират от тези срамни призиви", написа Макеев.

През септември Върховната Рада (парламента) на Украйна прие закона за образованието, който постановява пълен отказ от обучение на езиците на националните малцинства от 2020 г. нататък. Унгария остро протестира срещу закона и обвини Украйна, че нарушава международното право. Унгарският външен министър Петер Сиярто се зарече, че страната му ще блокира всички международни инициативи на Украйна във връзка с този закон.

Унгария иска преразглеждане на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС

Унгария иска преразглеждане на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС

Заради закона за образованието, засягащ националните малцинства