Правителството на Зимбабве е похарчило милиони долари за луксозни коли за високопоставени фигури във властта, въпреки задълбочаващия се икономически срив, който хвърли хората в африканската страна в големи затруднения, пише "Гардиън".

Новите коли, включително десетки джипове Range Rover и "Тойота", на стойност повече от 40 000 долара всеки, са били предоставени на посланици и висши държавни служители. Според анализатори този ход представлява нов опит за привличане на подкрепа за правителството на президента Емерсън Мнангагва, който взе властта след военния преврат, който свали Робърт Мугабе през 2017 г.

Емерсън Мнангагва е новият стар президент на Зимбабве

Емерсън Мнангагва е новият стар президент на Зимбабве

Той е подкрепен от 50,8%, докато Чамиса взема 44,3 на сто

Смята се, че десетки луксозни модели са били раздадени и на високопоставени офицери от армията, докато младшите чинове са получили по-скромни превозни средства. Общата цена не е оповестена, но някои от покупките са потвърдени от министрите в отговори на депутатски въпроси.

Сибусисо Мойо, външен министър на Зимбабве, каза пред парламентарната комисия по външните работи, че са били доставени нови превозни средства на 50-те дипломатически пратеници на Зимбабве и някои други служители.

В друго изслушване в парламента ръководителят на съвета на здравните служби в Зимбабве е потвърдил, че наскоро комисарите са получили джипове Range Rover Discovery на стойност около 50 000 долара всeки. Паулинус Сикосана каза, че разпределението било стандартна практика за висшите бюрократи.

Понастоящем хиляди медицински сестри и лекари стачкуват в знак на протест срещу условията на труд, липсата на защитна екипировка и ниските заплати.

Най-големият съюз на медицинските сестри в Зимбабве заяви, че инфлацията - сега тя е 785% годишно - означава, че членовете ѝ вече не могат да си позволяват основни принадлежности.

Досега общият брой заразени с новия коронавирус (COVID-19) в Зимбабве е 574 души. За седем души е потвърдено, че са починали, въпреки че цифрите не се считат за надеждни заради много ниското ниво на тестване.

Повишаването на транспортните разходи принуди много медицински сестри да ходят пеша на работа.

През май финансовият министър написа до Международния валутен фонд, като предупрежди, че Зимбабве е изправена пред здравна и икономическа катастрофа.

Мнангагва хвърли вината за икономическите проблеми върху неназовани "политически клеветници". Властите също така многократно обвиниха ограничителните мерки, включително международни санкции, за проблемите на страната.

Правителството е подпомогнато от разделена опозиция, която не успя да мобилизира значителна подкрепа, а беше подкопана от поредица от корупционни скандали.