Американската администрация по храните и лекарствата в понеделник даде пълно одобрение на ваксината срещу COVID-19 на Moderna за лица над 18-годишна възраст. Това е втората напълно одобрена ваксина срещу вируса, съобщи "Ройтерс".

Ваксината на Moderna е разрешена за спешна употреба в Съединените щати от декември 2020 г. и вече ще се продава под търговската марка Spikevax. Pfizer получи пълно одобрение в Съединените щати миналата година за ваксината си с подобна технология за хора на възраст над 16 години, след като също първо получиха разрешение за спешни случаи.

Близо 75 милиона души вече са получили ваксината с две дози на Moderna в Съединените щати, според данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

В САЩ одобриха прилагането на бустерна доза от ваксините на Moderna и Johnson&Johnson

Бустерна доза е поставена на 11.2 милиона американци...

"Обществеността може да бъде уверена, че Spikevax отговаря на високите стандарти на FDA за безопасност, ефективност и качество на производството, изисквани от всяка ваксина, одобрена за употреба в Съединените щати", казаха в изявление от FDA.

Ваксината на Moderna е разрешена за употреба в повече от 70 страни, включително Канада и Европейския съюз.

През юни 2021 г. компанията поиска нейната ваксина да бъде разрешена за употреба и при лица под 17 години, но FDA все още не е отговорила.

Ваксините Moderna и Pfizer/BioNTech обаче са свързани с редки случаи на сърдечно възпаление, наречено миокардит, особено сред младите мъже.

Някои проучвания предполагат, че ваксината на Moderna е по-вероятно да причини страничния ефект, отколкото ваксината Pfizer/BioNTech.

През октомври Moderna заяви, че FDA оценява риска от миокардит след ваксинация и че прегледът забавя разрешаването на своята ваксина при юноши.

Moderna тества специфична за Омикрон бустерна доза

Moderna тества специфична за Омикрон бустерна доза

Преди дни подобна стъпка обяви и Pfizer