България и Румъния продължават общата си работа по охрана на европейската граница и очакват политическо решение за приемането си в Шенген.

Такава позиция изразиха вътрешният министър Валентин Радев и Дорел-Георге Къпрар - председател на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на румънския парламент. Днес двамата разговаряха в рамките на министерската конференция на страните от Залцбургския форум, която се провежда в Букурещ, съобщиха от МВР.

Радев и Къпрар дадоха висока оценка на двустранното сътрудничество, включително в областта на вътрешните работи.

Министър Радев подчерта отличното взаимодействие на двете министерства на вътрешните работи и благодари на Румъния за подкрепата, която оказва в защитата на външните граници на ЕС.

Румъния е сред най-активно участващите държави в операциите на Фронтекс на българска територия, подчерта министърът. По думите му, много резултатна е и работата на съвместните патрули по българското Черноморие. Той запозна домакина с приоритетите и постигнатите от българското председателство на Съвета, изрази очакване за приемственост и пожела успех на предстоящото през първата половина на 2019 румънско председателство.

И двете страни имаме силен интерес да работим заедно - така можем да бъдем много по-успешни, заяви Дорел-Георге Къпрар . С двустранните си отношения можем да бъдем пример за останалите държави в региона, констатира румънският парламентарист.

Двамата потвърдиха готовността на двете страни за членство в Шенген и изразиха очакване в най-скоро време да бъде взето политическото решение за това.

Не ни приемали в Шенген заради каналджийството и по политически причини

Не ни приемали в Шенген заради каналджийството и по политически причини

Това твърди вътрешният министър Валентин Радев