Продължават вълненията сред управляващите в Грузия около приемането на Закона за чуждестранните агенти. 

Грузинският президент Саломе Зурабишвили каза във вторник, че "тъмните сили" се опитват да разделят нейната страна, съобщава Анадолската агенция.

"Някои тъмни сили влязоха в игра, опитвайки се да разцепят обществото и страната, които не можаха да принудят да коленичат или отслабят с етнически конфликти, граждански войни, нашествия и окупация", каза Зурабишвили в обръщение, посветено на 33-ата годишнина на Силите за отбрана на Грузия.

Зурабишвили каза, че Грузия и нейното общество са обединени около целта за "европейска перспектива" повече от 30 години.

Зурабишвили припомни, че страната ѝ е била свидетел на кризи, вълнения и различни политически движения през последните 33 години, въпреки че никой не е поставил под съмнение нейната цел.

"Днес някои сили искат да представят нашите съюзници и партньори като неизвестна "военна страна", която иска да завлече Грузия в дълъг удар и конфронтация. Това е лъжа и безнравственост, каза тя. Ние знаем най-добре кой се бори срещу грузинската държава и нейната независимост през последните 30 години, кой се бори срещу грузинския език, църкви, вяра и независимост от 19 век насам."

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Кремъл опровергава Грузия - законът за агентите бил не руски, а американски

Законопроектът се използвал за подклаждане на антируски настроения

Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе в речта си на същото събитие, не спомена поименно президента на Грузия в речта си, тъй като смята, че политическите изявления на Саломе Зурабишвили са неподходящи за днешния ден. Той определи президента като предател, съобщава JAM News.

"Няма да позволя на грузинската армия да реагира на нейните политически изявления, напълно неподходящи за днешния ден и за високия пост на президента. Човекът, който все още законно се нарича президент на Грузия, е просто предател на тази страна в истинския смисъл на думата. Тя директно предава националните интереси на Грузия", каза Кобахидзе.

Припомняме, че законопроекът ще принуди организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти.

Приемането му доведе до физически сблъсъци в парламента и притести в столицата Тбилиси. 

Централните улици бяха задръстени от автобуси, превозващи демонстрантите, докато екрани и прожектори бяха поставени на всеки няколкостотин метра по дължината на главния булевард Руставели в подготовка за митинга.

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Според критиците, Законът за чуждестранните агенти бил вдъхновен от Русия

Европейският съюз многократно е казвал, че законопроектът ще застраши пътя на Грузия към членство в ЕС. Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Москва няма нищо общо със законодателството.

Критици на закона го определят като авторитарен и вдъхновен от Русия, докато управляващата партия "Грузинска мечта" каза, че е необходимо, за да се гарантира, че финансирането на НПО е прозрачно. Законът трябва да премине на второ от три четения във вторник.

Украйна изрази по-рано възмущението си от коментарите на Кобахидзе относно противоречия закон за чуждестранните агенти. 

"Използването на името на страната ни в такъв пренебрежителен контекст нанася допълнителна вреда на украинско-грузинските отношения, а не митичната "украинизация" е истинската заплаха за Грузия, която е заинтересована от мирна и приятелска атмосфера в Грузия. Украйна винаги е силно подкрепяла и продължава да подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Грузия в рамките на нейните международно признати граници", се казва в изявлението.

Дипломатите призоваха също така да се зачита правото на гражданите на мирен протест и да се търси решение на ситуацията чрез конструктивен диалог.

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Относно Закона за чуждестранните агенти

Повод за гневната реакция на Киев стана изявление на Кобахидзе, в което той заявява, че основната цел на считания от критиците му за "руски закон" е "да се предотврати украинизацията".

"Законопроектът "За прозрачността на външното влияние" е насочен преди всичко към защита на Грузия от украинизация - укрепване на суверенитета на Грузия и осигуряване на стабилно развитие на страната, което е необходимо условие за интеграцията на Грузия в Европейския съюз", заяви той.

Кобахидзе твърди, че неправителствени организации (НПО) са искали да организират революция в страната, лишавайки я от европейско бъдеще.