Лица, които са отвлекли танкера Asphalt Princess, плаващ под флага на Панама в Оманския залив, са заповядали на екипажа да продължи към иранските териториални води. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на компанията Lloyd's List, която следи световния морски трафик.

Според компанията в момента танкерът се насочва към Ормузкия проток. Би Би Си уточнява, че този кораб е собственост на компанията Prime Tankers, чието седалище е в Дубай. През 2019 г., както припомня британската обществена медия, петролният танкер Riah, също собственост на Prime Tankers, е бил завзет от ирански военнослужещи.

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

САЩ са уверени в иранското участие зад атаката срещу танкера

Блинкън обеща отговор на нападението

Аболфазл Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран, осъди съобщенията за морски инциденти и отвличания в района на Персийския залив като "вид психологическа война и подготвяне на сцената за нови пристъпи на авантюризъм", съобщи агенция "Фарс".

По-рано британската телевизия Sky News съобщи за отвличането на танкера Asphalt Princess край бреговете на ОАЕ, позовавайки се на източници в органите за сигурност. По тяхна информация около деветима въоръжени мъже са се качили на борда на кораба, който се отправял от емирския град Хаур-Факан към пристанището Сохар в Оман, и са отвлекли кораба.

Според източници на "Таймс" британските специални служби допускат, че в инцидента може да са замесени "военнослужещи на Иран или техни съюзници".

Организацията за морска търговия на Обединеното кралство (UKMTO) заяви вчера, че разглежда инцидента край бреговете на ОАЕ като "потенциално отвличане".

Великобритания привика иранския посланик след атаката срещу танкера в Оман

Великобритания привика иранския посланик след атаката срещу танкера в Оман

"Иран трябва незабавно да прекрати действията, които застрашават международния мир и сигурност"

Както се казва в разпространеното съобщение на UKMTO, инцидентът с кораба е станал в Оманския залив, на около 100 км северно от емирското пристанище Фуджейра.

На 30 юли UKMTO съобщи за нападение в приблизително същия район срещу химическия танкер Mercer Street, експлоатиран от компанията Zodiac Maritime, собственост на израелския предприемач Еял Офер. Тогава първоначално се предполагаше пиратство, но след това инцидентът беше класифициран като несвързан с пиратството.

Zodiac Maritime потвърди, че в резултат на инцидента са загинали двама членове на екипажа - румънец и британец. Външните министерства на Великобритания и САЩ настояха, че Иран е отговорен за нападението над танкера Mercer Street. Според Техеран тези обвинения са голословни и политически мотивирани.

Иран предупреди с отговор, ако сигурността му бъде застрашена след атаката срещу  танкера

Иран предупреди с отговор, ако сигурността му бъде застрашена след атаката срещу танкера

Поредно изостряне на напрежението в региона