Руският президент Владимир Путин е отворен за контакти с германския канцлер Олаф Шолц, въпреки че няма планиран телефонен разговор с него. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред РИА Новости, съобщава "Ройтерс".

Германия, която преди това беше основният противник сред западните страни за предоставянето на модерни бойни танкове на Украйна, за да ѝ помогне да се пребори с руската инвазия, миналата седмица обяви, че ще изпрати 14 от своите танкове "Леопард 2" на Киев, а също ще одобри доставки на такива бронирани машини от съюзническите европейски държави.

Новината, последвана малко след това и от обещанието на САЩ за танкове M1 Abrams за Киев, разгневи Кремъл.

"Засега в графика няма съгласувани разговори (с Шолц). Путин беше и остава отворен за контакти", посочи днес Песков.

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Колко вероятно е Русия да започне ядрена война?

Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в началото на конфликта и продължава да дрънка с оръжие

Шолц, цитиран от берлинския всекидневник в. "Тагешпигел", заяви: "Ще разговарям отново с Путин - защото разговорът е необходим".

Той добави: "Задължение на Путин е да изтегли войските от Украйна, за да сложи край на тази ужасна, безсмислена война, която вече е струвала стотици хиляди животи".

В момента Шолц е на посещение в Южна Америка.

За последно двамата с руския лидер разговаряха по телефона в началото на декември. Тогава Путин предупреди, че линията на Германия и Запада за Украйна е "разрушителна" и призова Берлин да преосмисли своя подход.

Трябва ли Западът да се страхува от ескалация от страна на Русия?

Трябва ли Западът да се страхува от ескалация от страна на Русия?

Този разказ, който активно се популяризира от Кремъл и отклонява вниманието от факта, че Русия нападна Украйна

По данни на Института за световна икономика в Кил Германия е вторият по големина доставчик на военна техника за Украйна след Съединените щати, изпреварвайки други европейски сили, като Франция и Великобритания.

Москва нарича действията си "специална военна операция" за отблъскване на враждебния, нахлуващ Запад. От своя страна Украйна и нейните съюзници твърдят, че нахлуването е непредизвикан акт на агресия.

Киев заяви, че мирните преговори са възможни само ако Русия спре да атакува и изтегли всички свои сили от украинска земя.