Ежедневният доклад на британското военно разузнаване, както и докладът на Американския институт за изучаване на войната, също е посветен на усилията на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин да възобнови набирането на наемници.

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

„Вагнер“ има нужда от $1 млрд. на месец за офанзивата в Бахмут

Пригожин: Не е бизнес държава, която има газ, да не плаща боеприпасите

Пригожин вероятно е загубил достъп до набиране на затворници в руските колонии поради продължаващия си конфликт с ръководството на руското министерство на отбраната, затова и Лондон смята, че е много вероятно той сега вече да насочва усилията си да вербува руски граждани, които са на свобода.

Сводката се позовава на съобщенията от миналата седмица, че частната военна компания е открила най-малко 40 нови центрове, включително и в спортни обекти, и създава екипи за популяризиране на дейността си общността. През последните дни маскирани вербовчици на "Вагнер" провели кариерни разговори в московски университети, раздавайки "въпросници за млад воин", казват авторите на доклада.

Те също така припомнят, че половината от затворниците, изпратени в Украйна от "Вагнер", вероятно вече са загинали или ранени. Новите инициативи на Пригожин, според британското разузнаване, едва ли обаче ще компенсират загубата на потока от затворници.

Бахмут и стратегията на Украйна за изразходване на елита на руската армия

Бахмут и стратегията на Украйна за изразходване на елита на руската армия

ISW за разграждането на мита за бойна сила на ЧВК „Вагнер“ отвън фронта