Върховната рада (украинският парламент) отказа да приеме оставката на министър-председателя Владимир Гройсман, съобщават руските медии.

Инициативата беше подкрепена от едва 97 депутати при необходим минимум от 226 гласа.

По закон оттеглянето на премиера води до оставката на цялото правителство.

Зеленски провежда конкурс за нови "високоморални" депутати в Украйна

Зеленски провежда конкурс за нови "високоморални" депутати в Украйна

Зове ги да си подават документите за членство в партията му "Слуга на народа"

При това положение правителството продължава да изпълнява задълженията си до началото на работата на новия кабинет.

След гласуването Гройсман заяви, че решението му да подаде оставка не е емоционално.

"Решението ми не беше емоция, а позиция. И още едно много важно нещо - в живота си никога не съм прехвърлял отговорността на никого другиго", подчерта премиерът.

Той отбеляза по време на изказването си преди гласуването, че критиката към правителството от страна на депутатите била необоснована, но подчерта, че уважава решението на Върховната рада.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви по време на встъпителната си реч като президент пред Радата, че разпуска парламента и призова украинското правителство да подаде оставка. Скоро след това Гройсман обяви намерението си да подаде оставка след заседанието на кабинета на 22 май. 

На 27 май Гройсман каза, че след като Върховната Рада гласува за неговата оставка, работата на правителството няма да има планов, а антикризисен характер. Министър-председателят помоли парламента да приеме оставката му.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 21 юли. Гройсман обяви намерението си да участва в тях, но се отказа от коалиция с бившия президент Петро Порошенко.

Предсрочните избори в Украйна гласени за 21 юли

Предсрочните избори в Украйна гласени за 21 юли

Ние виждаме най-приемливата дата за изборите - 21 юли 2019 г.