Върховната рада на Украйна прие закон за правомощията на т.нар. Временни следствени комисии, които ще бъдат създадени, за да разследват дейността на държавния глава в случай на възникване на въпрос за негов импийчмънт. Одобрението на този документ дава възможност да се започне процедурата за предсрочно отстраняване на президент от власт, която е изложена в конституцията на страната, но досега не е подкрепена от необходимите законодателни актове, съобщава ТАСС.

"Ние приехме историческия закон" За временните комисии за разследване и временните специални комисии на Върховната Рада на Украйна", който предвижда процедурата за отстраняване на президента", коментира говорителят Андрей Паруби след гласуването.

Според конституцията, импийчмънт на президента се инициира от парламента, случаят на импийчмънт се разследва от комисиите, след което, въз основа на заключенията на комисията, парламентът взема окончателно решение.

По-рано президентът на Украйна, Владимир Зеленски, предложи собствен законопроект за импийчмънт, но депутатите отказаха да го разгледат и решиха да финализират своя закон, който преди това беше одобрен от тях на първо четене, предвиждайки процедура за импийчмънт.

Петицията за оставка на Зеленски получи необходимия брой гласове

Петицията за оставка на Зеленски получи необходимия брой гласове

Само за ден от публикуването ѝ

По закон, с мнозинство се решава да се постави началото на въпроса за импийчмънт на президента. Председателят на парламента незабавно информира държавния глава за приемането на това решение. Разследването на обстоятелствата на извършеното от президента престъпление, изложено в представеното от мнозинството депутати, се извършва от следствена комисия.

Срокът на комисията не трябва да надвишава три месеца от датата на учредяването. ВСК има право да изслуша президента на Украйна и неговите адвокати, да изиска от държавните органи необходимите документи и друга информация, свързана с разследването.

В допълнение, ако е необходимо, комисията може да назначи ескпертизи и да включи специалисти за разглеждане и оценка на доказателства, да чуе гражданите на Украйна (с изключение на съдиите и съдиите от Конституционния съд на Украйна), които могат да докладват за обстоятелства относно действия на президента по измяна или друго престъпление.

По резултатите от разследването комисията представя констатациите и предложенията си пред парламента за всички обвинения, посочени от депутатите в искането за започване на импийчмънт на президента.

В допълнение, документът определя правомощията на специалния прокурор и специалните следователи, както и изискванията за кандидатурата им.

Обвиниха Порошенко и за злоупотреба с власт

Обвиниха Порошенко и за злоупотреба с власт

Срещу бившия президент на Украйна има още 4 дела