Върховната Рада на Украйна прие закон, който директно забранява дейността на Руската православна църква в Украйна (РПЦ) и отваря пътя за същото решение по отношение на Украинската православна църква (бивша Московска патриаршия), съобщава Би Би Си.

За закона гласуваха 265 депутати. Украинският парламент не го обсъди на второ четене, а го одобри веднага след откриването на заседанието. Противниците на законопроекта не настояха за разглеждане на техните поправки.

Приетият закон предполага, че украинските съдилища, по инициатива на властите, ще забраняват дейността на църкви, които са част от Руската православна църква. В същото време самата Руска православна църква беше ясно и пряко забранена от закона.

Украинската православна църква не се споменава в документа, но самите депутати открито казват, че става дума за това.

Според приетата схема държавната служба по въпросите на етническата политика и свободата на съвестта трябва да определи кои структури в Украйна са подчинени и свързани с църквата с център Русия.

След това службата трябва да им даде инструкции да се отърват от тази зависимост, а когато откажат, да се обърнат към съда с искане за забрана на дейността им.

Преди това държавната служба по въпросите на етнополитиката и свободата на съвестта вече заяви, че УПЦ е подчинена на Руската православна църква.

В Киевско-Печорската лавра се проведе служба на новата украинска църква

В Киевско-Печорската лавра се проведе служба на новата украинска църква

Там трябвало "да се носи молитва на украински за Украйна"

Според наблюдатели, украинските власти първо ще решат въпроса за дерегистрацията на Киевската митрополия и епархиите, а след това и на отделните енории на УПЦ.

УПЦ обаче не е едно юридическо лице, а се състои от отделни епархии и енории - общо има около 9 хиляди юридически лица. И за всяко от тях трябва да има отделна жалба.

Украинският парламент отложи възможността да съди УПЦ - преходният период беше увеличен от един месец на девет.

Индивидуалните съдебни дела трябва да продължат поне още няколко месеца, така че реална забрана за всякакви структури на УПЦ в Украйна може да дойде само година след подписването на закона от президента.

Върховният съд на Украйна трябва да излезе с окончателно решение по всяко от тях.

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

УПЦ съди Киев в ООН заради Киево-Печорската лавра

До сблъсъци и обвинения във връзки с Русия се стигна през последните дни