Върховният съд на Пакистан започна изслушвания в петък по петиция на правозащитници, които искат да спрат депортирането на афганистански мигранти. Това обяви Умар Иджаз Гилани, адвокатът, представляващ правозащитниците, съобщава "Ройтерс". На фона на това властите претърсват бежански селища в опит да депортират жители без документи.

Повече от 370 000 афганистанци са избягали от Пакистан от 1 октомври, след като Пакистан обеща да експулсира повече от един милион бежанци без документи, предимно афганистанци, на фона на спор с Кабул по обвинения, че укрива антипакистански екстремисти.

"Поради спешността, тъй като хиляди хора страдат ежедневно, поисках от съда да се заеме със случая още следващата седмица", заяви Умар Иджаз Гилани. Съставът от трима съдии, които разглеждат делото, е поискал от правителството, вътрешното и външното министерство, както и състав от държавни и висши военни служители, да дадат обяснения, добави той.

Пакистанска провинция иска да депортира по 10 000 афганистанци на ден

Пакистанска провинция иска да депортира по 10 000 афганистанци на ден

Мярката е взета поради спада на броя на експулсираните афганистанци без документи.

Хиляди афганистанци са преминали в нелегалност в Пакистан, за да избегнат депортиране. Те се страхуват за живота си, ако се върнат в управлявания от талибаните Афганистан откакто талибаните превземат властта там през 2021 г.

Родени в пакистан деца на афганистанци не могат да бъдат върнати обратно поради рожденото им право, каза Гилани. Освен петицията на правозащитниците има още една, която се фокусира върху търсенето на пакистанско гражданство за такива деца, както е гарантирано от конституцията на южноазиатската нация.

В страната има над 4 милиона афганистански мигранти и бежанци, около 1,7 милиона от които са без документи. Много от тях пристигнаха, след като талибаните си върнаха Афганистан през 2021 г., присъединявайки се към голям брой, живеещи там след съветската инвазия в съседната нация през 1979 г.

Пакистанската полиция претърсва от врата на врата в бежанските селища за всички, които не са напуснали доброволно, като се започне от южния пристанищен град Карачи, където живеят стотици хиляди афганистанци. Всички останали са принудени да напуснат.

Исламабад не се вслуша в призивите на международни органи и агенции за бежанците да преразгледа плановете си за депортиране.

ООН призова Пакистан да спре експулсирането на афганистанци през зимата

ООН призова Пакистан да спре експулсирането на афганистанци през зимата

Агенцията настоя, че връщането на афганистанците трябва да бъде доброволно