Властите в Пакистан поставиха квота днес на една от провинциите на страната, според която трябва да бъдат арестувани и депортирани стотици хиляди афганистанци, които пребивават там нелегално. Това съобщава "Ройтерс".

Мярката е част от акция в цялата страна, в отговор на резкия спад на броя на експулсираните от нея афганистанци без документи.

Близо до граничния пункт Чаман между Пакистан и Афганистан местни жители протестираха срещу новите изисквания за преминаването, които затрудняват трафика в района. Някои от набелязаните за депортиране очевидно са отишли ​​в отдалечени райони в Пакистан, за да избегнат арест, казаха властите.

"Полицията получи инструкции за арестуване на афганистанци, живеещи нелегално в Пакистан", каза Ян Ачакзай, говорител на правителството в югозападната провинция Балучистан.Той добави, че властите са били помолени да депортират по 10 000 афганистанци на ден.

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Талибаните се възмутиха от заплахата за експулсиране на афганистански мигранти от Пакистан

Според талибаните проблемите със сигурността на Пакистан са вътрешни

Ачакзай направи своя коментар дни след като властите на двата ключови северозападен гранични пункта Торкхам и югозападен Чаман признаха за внезапно намаляване на броя на изпратените афганистанци обратно в Афганистан.

Приблизително 1,7 милиона афганистанци живееха в Пакистан през октомври, когато властите обявиха, че всеки без подходящи документи трябва да се върне в страните си до 31 октомври или да бъде арестуван.

От тогава, повече от 400 000 афганистанци бяха върнати в родината си. Говорител на Министерството на бежанците и репатрирането в Кабул Абдул Муталиб Хакани заяви, че 410 000 граждани са влезли в страната от Пакистан през последните два месеца. Повече от 200 000 са се върнали в Афганистан от други страни, включително от Иран, който също предприема репресии срещу чужденци без документи.

Пакистанските власти твърдят, че депортират само онези чужденци, включително афганистанци, които са в страната незаконно. Приблизително 1,4 милиона афганистанци, които са регистрирани като бежанци, не трябва да се тревожат, тъй като не са обект на антимигрантския стремеж. Полицията в Пакистан обикаля от врата на врата, за да проверява документите на мигрантите.

Афганистан пита за активите на бежанците, изгонени от Пакистан

Афганистан пита за активите на бежанците, изгонени от Пакистан

Мигрантите разказват, че има ограничения върху изнасянето на пари и имущество в Афганистан от Пакистан

Пакистан приема граждани на Афганистан от 80-те години на миналия век, когато милиони афганистанци избягаха към съседната ислямска държава по време на съветската окупация на страната им. Числата скочиха след превземането на Афганистан от талибаните през 2021 г.

Като част от хода си Пакистан спря да признава специални разрешителни, според които стотици хиляди жители на Чаман могат да преминават между двете страни. Новото изискване за виза разгневи жителите, които се събраха близо до границата и прекъснаха нормалния трафик към граничния пункт.

Протестиращите настояват Пакистан да им позволи да продължат да използват специалните разрешителни за бизнес цели и да се срещат с роднини, които живеят в граничния с Афганистан град Спин Болдак.

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

От утре изтича крайния срок, който пакистанското правителство даде на нелегалните жители в страната да напуснат, като в противен случай биха били депортирани

В Афганистан ръководената от талибаните администрация обяви, че осигурява подслон и храна на завърналите се лица. Според Tolo News, частна афганистанска медия, афганистански мигранти са се оплакали от малтретиране от страна на пакистански войници. Това предизвика широко осъждане от правозащитни организации.

Във вторник базираната в Ню Йорк Human Rights Watch заяви, че пакистанските власти са злоупотребявали срещу афганистанци, живеещи в страната, за да ги принудят да се върнат у дома.

Илейн Пиърсън, директор за Азия в Human Rights Watch коментира, че "властите трябва незабавно да прекратят злоупотребите и да дадат възможност на афганистанците, изправени пред експулсиране, да потърсят закрила в Пакистан."

Пакистанските власти отхвърлиха подобни твърдения и обявиха, че всеки, който бъде признат за виновен в малтретиране на афганистански мигранти без постоянен правен статут, ще бъде наказан. Ачакзай изтъкна, че мигрантите, които са незаконно в страната, биват изпратени в центрове за депортиране по достоен начин, преди да бъдат транспортирани до граничните пунктове, за да могат да се върнат у дома.

ООН призова Пакистан да спре експулсирането на афганистанци през зимата

ООН призова Пакистан да спре експулсирането на афганистанци през зимата

Агенцията настоя, че връщането на афганистанците трябва да бъде доброволно