Върховният съд на САЩ отхвърли в понеделник молбата на бивш канадски затворник от Гуантанамо да отмени присъдите u за убийството на американски войник през 2002 г. в Афганистан и други престъпления, които той e извършил на 15-годишна възраст и за които по-късно се e признал за виновен, предава Ройтерс.

Съдиите отказаха да изслушат жалбата на Омар Хадр, който сега е на 37 години, за отказа на по-ниска инстанция да разгледа делото му на основание, че той се е отказал от правото си на обжалване като част от споразумение за признаване на вината от 2010 г. пред военна комисия на САЩ.

Хадр беше един от най-младите затворници, държани в центъра за задържане на военноморската база на САЩ в Куба. Хадр се призна за виновен в замяна на осемгодишна присъда и преместване в канадски затвор. Той беше освободен под гаранция през 2015 г. и присъдата му изтече през 2019 г., докато продължаваше да търси отмяна на присъдите си в САЩ.

Той е бил отведен в Афганистан от баща си, високопоставен член на "Ал Кайда", който е обучавал сина си в група производители на бомби. През 2002 г., когато американските войски са влезли в техния комплекс, те са открили огън. По време на престрелката 15-годишният Хадр хвърлил ръчна граната, която убила сержант Кристофър Шпеер, медик от американската армия. Хадр е бил тежко ранен - прострелян два пъти, когато е бил заловен от силите на САЩ.

През 2007 г. Хадр беше обвинен съгласно закон от 2006 г. на САЩ, наречен Закон за военните комисии, в пет престъпления, включително убийство и опит за убийство в нарушение на закона за войната и предоставяне на материална подкрепа за тероризма. Той беше на 24 години, когато се призна за виновен.

През 2012 г. федерален апелативен съд по отделен случай на затворник в Гуантанамо издаде решение с потенциални последици за Хадр. Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия постанови, че обвиняемите не могат да бъдат обвинени съгласно Закона за военните комисии за определени престъпления, извършени преди приемането на закона през 2006 г.

Освободиха двама затворници, лежали 20 години в Гуантанамо без повдигнато обвинение

Освободиха двама затворници, лежали 20 години в Гуантанамо без повдигнато обвинение

САЩ се стреми към закриване на затвора

Въпреки че се съгласи да се откаже от правото си на обжалване, Хадр обжалва пред съда в окръг Колумбия. Адвокатите на Хадр твърдяха, че неговите присъди, които се основават на действия, предприети от него през 2002 г., преди Конгресът да приеме закона, нарушават забраната на конституцията на САЩ за криминализиране на поведение, със задна дата.

Районният съд на окръг Колумбия отхвърли жалбата на Хадр поради отказа му от обжалване.

Въпросът в петицията на Хадр до Върховния съд беше дали той е обвързан от споразумението си да се откаже от правото си на обжалване, а не дали присъдите му трябва да бъдат незабавно отменени.

Съединените щати отвориха центъра за задържане в Гуантанамо за чуждестранни граждани заподозрени в тероризъм през 2002 г., месеци след като американските сили нахлуха в Афганистан след атаките на 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати от бойци на Ал Кайда, които бяха укривани от лидерите на талибаните в страната. Талибаните се върнаха на власт в Афганистан през 2022 г., след като Байдън изтегли американските сили.

Психолог разказа за прилаганите от ЦРУ изтезания върху заподозрени за тероризъм

Психолог разказа за прилаганите от ЦРУ изтезания върху заподозрени за тероризъм

Мичъл разкри информация пред военна комисия в затвора в Гуантанамо бей