Москва разчита, че Вашингтон и Пхенян да запазят здравия разум. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на среща с участници на младежки образователен форум, съобщава ТАСС.

"За съжаление, риториката във Вашингтон и Пхенян започва да излиза от нивото на добрия тон. Ние все пак разчитаме, че здравият разум няма да бъде загубен", каза Лавров.

Тръмп предупреди КНДР с "приготвени и заредени" военни решения

Тръмп предупреди КНДР с "приготвени и заредени" военни решения

Президентът на САЩ се надява Ким Чен Ун да намери друг път

"Вие знаете нашата позиция: ние не приемаме ядреното развитие на Северна Корея. Ние заедно с Китай имаме редица предложения, които целят да предотвратят задълбочаване на конфликт с много жертви".

Както напомни руският дипломат номер 1, страните, които имат ядрено оръжие, се делят на такива, които официално са признати за ядрени държави в рамките на Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

"Тези пет страни, които се явяват едновременно и постоянни членове на Съвета за Безопасност на ООН (Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания), са легитимни притежатели на ядрено оръжие, но при условие, че всички участници на договора са съгласни, че тези технологии не се разпространяват по света", заяви Лавров.

Тръмп градира изявленията си към КНДР

Тръмп градира изявленията си към КНДР

Народът на нашата страна е в безопасност, нашите съюзници са в безопасност, уверява Тръмп

На същия младежки форум Сергей Лавров заяви, че Москва няма да допусне вмешателство на Вашингтон в изборите, които предстоят в Русия. След месец, на 10 септември, в Русия ще бъде вота. Половин година след това ще са изборите за президент на Русия.

"Не зная какви са плановете на американското посолство, но имаше много случаи, когато американските дипломати бяха забелязани в незаконна дейност. Нашите служби бяха длъжни да предприемат съответните мерки", заяви Лавров.

По думите му, в американското посолство работят много граждани от Русия. В съответствие с Виенската конвенция, наетият в Русия персонал за американското посолство може да изпълнява само техническа дейност (шофьори, машинописки, стенографки) и няма право да се занимава с "дипломатическа дейност, която включва политически аспекти".