Властите в САЩ са подготвили и внесли секретен иск за образуване на наказателно производство срещу Едуард Сноудън. Бившият технически сътрудник, който разкри пред „Гардиън" схемата за подслушване на американците, е обвинен в шпионаж.

Сноудън е обвинен в кражба на държавно имущество, неразрешено съобщаване на информация за националната отбрана и умишлено съобщаване на класифицирани разузнавателни данни с неупълномощено лице, уточнява Си Ен Ен.

Освен това прокуратурата на САЩ иска от Хонконг той да бъде задържан и екстрадиран. Това се налага, защото Сноудън е обвинен в шпионаж, кражба и в злоупотреба с държавна собственост.

От 20 май той се намира в Хонконг, където се е настанил в хотел. Последните разкрития показват, че американските агенции събрали милиони телефонни записи и са наблюдавани данните в интернет.

Спецслужбите имат достъп до информацията на използващите Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube и Apple. Телекомуникационната компания Verizon дори е била задължена да предоставя информация за разговорите на своите клиенти.

От своя страна сенаторът-демократ от Колорадо Марк Юдол предложи да се внесат поправки в „Патриотичния акт", които по-строго на регламентират подслушването.