Ватиканът заяви, че е затворил посолството си в Никарагуа, след като правителството на страната обяви преустановяване на дипломатическите отношения, последният епизод от продължилите години репресии срещу Католическата църква от администрацията на президента на Никарагуа Даниел Ортега, предава Асошиейтед Прес.

Представителят на Ватикана в Манагуа, монсеньор Марсел Диуф, също напусна страната в петък, пътувайки за Коста Рика, каза представител на Ватикана, пожелал анонимност.

Затварянето на посолството стана една седмица след като правителството на Никарагуа обяви преустановяване на отношенията със Светия престол и година след като Никарагуа принуди тогавашния папски нунций да напусне. Не е ясно до какво още ще доведе това в дипломатически план.

Отношенията между Католическата църква и правителството на Ортега се влошиха от 2018 г., когато властите в Никарагуа яростно потушиха антиправителствените протести.

Някои католически лидери предоставиха на протестиращите подслон в своите църкви, а Църквата по-късно се опита да действа като посредник между правителството и политическата опозиция.

Ортега нарече "терористи" католически духовници, които смята за симпатизиращи на опозицията. Десетки религиозни фигури бяха арестувани или бяха прокудени от страната.

Съд в Никарагуа отне гражданството на 94 критици на президента Даниел Ортега

Съд в Никарагуа отне гражданството на 94 критици на президента Даниел Ортега

Върховния комисар на ООН за правата на човека призова Никарагуа да прекрати преследването и репресиите

Две конгрегации на монахини, включително от ордена "Мисионерки на милосърдието", основан от Майка Тереза, бяха експулсирани от Никарагуа миналата година.

Известният католически епископ Роландо Алварес беше осъден на 26 години затвор миналия месец, след като отказа да се качи на самолет, откарал 222 дисиденти и свещеници в изгнание в Съединените щати. Той също беше лишен от никарагуанското си гражданство.

Папа Франциск запази до голяма степен мълчание по въпроса, очевидно не желаейки да нагнетява напрежението. Но в интервю от 10 март за аржентинската медия Infobae, след присъдата на Алварес, той нарече правителството на Ортега "груба диктатура", сравнима с тази на Хитлер, ръководена от "неуравновесен" президент.

Според Vatican News грижите за посолството на Ватикана са поверени на италианското правителство, съгласно дипломатическите конвенции. В доклада се казва, че дипломати от Европейския съюз, Германия, Франция и Италия са се сбогували с Диуф, който беше шарже д"афер в нунциатурата.

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

Арести, закрити НПО-та и заглушени медии