Министърът на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател подава оставка като министър на вътрешните работи, съобщи BBC.

В писмо до премиера Борис Джонсън Пател заявява, че е "моят избор е да служа от задната скамейка". Тя добавя, че е "жизненоважно" новоизбраната за лидер на консерваторите и следващ премиер Лиз Тръс да подкрепя "всички аспекти" на своите политики за справяне с нелегалната имиграция.

Пател пише още, че "за мен беше честта на живота да служа на страната ни като министър на вътрешните работи през последните три години и да изпълним ангажиментите си да подкрепяме и реформираме нашата полиция, да отстоявам твърдостта - работещо мнозинство, спазващо закона, реформиране на нашата система за имиграция и убежище и борба с тероризма. Вашата подкрепа през този период осигури несравним пакет от реформи и инвестиции."

Лиз Тръс ще е новият британски премиер

Лиз Тръс ще е новият британски премиер

Тръс ще стане четвъртият премиер на консерваторите след изборите през 2015 г.

Говорейки за политиките относно миграцията и робството, включително схемата за убежище в Руанда, Пател каза: "Както знаем, няма едно единствено решение на това огромно предизвикателство и правителството трябва да се заеме с пълния спектър от въпроси, за да спре незаконното влизане на мигранти в Великобритания."

"Поздравявам Лиз Тръс за избирането ни за нов лидер и ще ѝ дам подкрепата си като наш нов министър-председател.", пише Пател.

Припомняме, че Тръс спечели надпреварата за лидерство на управляващата Консервативна партия в момент, когато страната е изправена пред криза на разходите за живот, индустриални вълнения и рецесия.

Тръс готова да намали данъците, за да преминат британците по-леко през кризата

Тръс готова да намали данъците, за да преминат британците по-леко през кризата

Ще се бори за повече иновации, за да спаси бизнеса

След седмици на често злонамерена и разногласна битка за лидерство, в която външният министър се изправи срещу бившия министър на финансите Риши Сунак, Тръс излезе начело в гласуването на членовете на Консервативната партия.

Събитията се задействаха от оставката на Борис Джонсън, който беше принуден да я обяви през юли, след месеци на скандали, които доведоха до намаляваща подкрепа за неговата администрация.

Джонсън ще пътува до Шотландия, където ще се срещне с кралица Елизабет във вторник, за да подаде официално оставката си. Тръс ще го последва и ще бъде помолена да състави правителство.

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

Външният министър е фаворит за лидер на консерваторите

Тръс ще стане четвъртият премиер на консерваторите след изборите през 2015 г. През този период страната беше подлагана от криза на криза и сега е изправена пред това, което се прогнозира като дълга рецесия, предизвикана от главоломно нарастващата инфлация, която достигна 10,1% през юли.

47-годишната министърка на външните работи в кабинета на Борис Джонсън, Лиз Тръс, обеща да действа бързо, за да се справи с кризата с разходите за живот във Великобритания, като каза, че в рамките на една седмица ще излезе с план за справяне с нарастващите сметки за енергия и осигуряване на бъдещи доставки на гориво.

Тръс обяви по време на кампанията си, че ще отмени увеличенията на данъците и намали други налози - ход, който според някои икономисти ще подхрани инфлацията.

Тръс води пред Сунак с 22% в ново проучване

Тръс води пред Сунак с 22% в ново проучване

За пореден път британският вънен министър е фаворит

Тръс се изправя пред дълъг, скъп и труден списък със задачи, който според опозиционните депутати е резултат от 12 години лошо правителство на консерваторите. Няколко призоваха за предсрочни избори - нещо, което Тръс каза, че няма да позволи.

Тя заяви, че ще назначи силен кабинет на управление и ще трябва да работи усилено, за да спечели някои депутати от своята партия, които подкрепиха Сунак в надпреварата.

Първи в списъка е неотложният въпрос за нарастващите цени на енергията. Средните годишни сметки за комунални услуги на домакинствата се очаква да скочат с 80% през октомври до 3549 паунда, преди очакваното увеличение до 6000 паунда през 2023 г., което ще унищожи личните финанси.