Президентът на Филипините Родриго Дутерте е подписал указ, забраняващ пушенето на обществени места във втората по население страна в Югоизточна Азия, създавайки един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в региона, пише "Гардиън".

Забраната, нарушаването на която може да доведе до наказание от максимум 4 месеца затвор и глоба от 5000 песо (100 долара), обхваща както пушенето на закрито, така и на открито, уточни говорителят на президента.

Тя също така обхваща съществуващите забрани за реклами за тютюневи изделия, промоции или спонсорство, които подлежат на глоби до 400 хил. песо и максимален срок на затвора от 3 години и евентуално отнемане на разрешения за работа.

Самият Дутерте беше страстен пушач, но отказа цигарите, след като беше диагностициран с болестта на Бюргер, която може да предизвиква запушвания в кръвоносните съдове.

Забраната възпроизвежда наредба, създадена от Дутерте през 2012 г. в родния му южен град Давао през 2012 г.

Дутерте води предизборна кампания за президентския пост, обещавайки да бъде твърд срещу престъпниците, корумпираните и наркоразпространителите и наркопотребителите и да изкорени пороците един по един, като тютюнопушенето и незаконния хазарт.

Определени зони за пушене, не по-големи от 10 кв. м ще бъдат създадени само за възрастни и трябва да са най-малко 10 метра от входовете или изходите, съгласно указът, подписан във вторник. Ще бъдат създадени звена за борба с тютюнопушенето в градовете, които ще бъдат ръководени от полицията.