През ноември 2021 г. разследващият уебсайт Disclose публикува поредица от статии въз основа на стотици секретни документи.

В тях се казва, че те показват как информация от френска контраразузнавателна операция в Египет с кодово име "Сирли" е била използвана от египетската държава за "кампания от произволни убийства" срещу контрабандисти, действащи по либийската граница.

Във вторник домът на журналистката Ариана Лаврийо е бил претърсен и тя е била арестувана за разпит от агенти на DGSI, агенцията за вътрешно разузнаване на Франция, съобщи Disclose в X (бивш Twitter).

Той осъди "неприемливото посегателство върху тайната на източниците" - мнение, което бързо бе подкрепено от Дружеството на журналистите и организацията "Репортери без граници" (RSF).

"Опасяваме се, че действията на DGSI ще подкопаят тайната на източниците", заявиха от "Репортери без граници".

Арестът на Лаврийо беше потвърден пред френската информационна агенция AFP от източник, близък до случая.

"Ужасена съм и съм обезпокоена от ескалацията на атаките срещу свободата на информиране и от принудителните мерки, предприети срещу журналиста от Disclose", заяви Виржини Марке, адвокат на Лаврийо и Disclose.

"Това издирване рискува сериозно да подкопае поверителността на журналистическите източници", каза тя и добави, че Лаврильо е "разкрил само информация от обществен интерес".

В първоначалните статии на Disclose се казва, че френските сили са съучастници в най-малко 19 бомбени нападения срещу контрабандисти в периода 2016-2018 г. в региона.

Документите показват, че е имало предупреждения от служители във френското правителство, но операцията не е била поставена под въпрос, заяви Disclose.

Министерството на въоръжените сили на Франция подаде жалба за "нарушаване на националната отбранителна тайна" след публикуването на статията, а през юли 2022 г. парижката прокуратура образува дело, което след това бе предадено в ръцете на DGSI.