Седем души с връзки с терористични мрежи, най-малко трима от които са планирали нападения, са били арестувани във Франция през август.
Това обяви френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от "Франс прес".

Казньов уточни на пресконференция, че френската полиция е арестувала толкова хора във връзка с тероризъм през първата половина на 2016 г., колкото през цялата минала година.  

Обаче той не е дал повече подробности за арестите, извършени през август.

На 8 август 16-годишно момиче от парижкото предградие „Мелун” беше върнато обратно в затвора по обвинения за планирането на екстремистки атаки.

Тийнейджърката е била администратор на група в „Телеграм”, криптирано приложение за съобщения, което е било използвано от двамата терористи да планират убийството на свещеника в Нормандия през миналия месец.

Според разследващите тя "препредавала многобройни пропагандни послания на "Ислямска държава", призоваващи за атаки" и също така изразявала лично желание да „предприеме действия”.

Арестите следват двете атаки през юли, шокирали страната, тъкмо когато тя започна да се възстановява от терористичните атаки в Париж през ноември.

На 14 юли 31-годишен тунизиец заби 19-тонен камион в тълпа от хора, празнуващи националния празник на Франция на крайбрежната улица в Ница, убивайки 86 души и ранявайки повече от 400.

На 26 юли пък двама 19-годишни щурмуваха църква в северния град Сент Етиен дю Рувре и прерязаха гърлото на възрастен свещеник.