Римокатолическата църква трябва "сериозно да помисли" за разрешаване на брак на свещеници, каза високопоставен служител на Ватикана и съветник на папа Франциск в интервю, публикувано в неделя и цитирано от Ройтерс.

"Това вероятно е първият път, когато го казвам публично и това ще прозвучи еретично за някои хора", каза архиепископ Чарлз Шиклуна от Малта, който също е помощник-секретар в Дикастерията за доктрината на Вярата - доктриналния офис на Ватикана, в интервю пред вестник Times of Malta.

Папа Франциск през 2019 г. изключи всякакъв шанс той да промени римокатолическото правило, изискващо свещениците да спазват безбрачие. Но това не е официална доктрина на Църквата и затова може да бъде променено от бъдещ папа.

В интервю за латиноамерикански медии през 2023 г. папа Франциск отново говори за правилото за безбрачие, като каза, че "то не е вечно, като свещеническото ръкополагане", а е "дисциплина", която може да бъде преразгледана.

Говорител на Ватикана не отговори на искане за коментар.

Шиклуна, може би най-известен с разследванията си на престъпления със сексуално насилие, отбеляза, че на свещениците е било разрешено да се женят през първото хилядолетие от историята на Църквата и че бракът е разрешен днес в източния обред на Католическата църква.

"Ако зависеше от мен, щях да преразгледам изискването свещениците да спазват безбрачие", каза той. "Опитът ми показа, че това е нещо, върху което трябва сериозно да помислим.

64-годишният Шиклуна каза, че "Църквата е загубила много чудесни свещеници, защото са избрали брака".

Той каза, че "има място" за безбрачие в Църквата, но също така трябва да се има предвид, че свещеникът понякога се влюбва. След това той трябва да избере "между нея и свещеничеството и някои свещеници се справят с това, като тайно участват в сантиментални връзки".

Дебатът дали римокатолическите свещеници трябва да имат право да се женят датира от векове.

Женените мъже имат право да стават свещеници в източния обред на Католическата църква, както и в Православната църква. Протестантските и англиканските църкви също позволяват брак за сещенниците.

Противниците на брака за свещенниците в Римокатолическата църква казват, че безбрачието позволява на свещеника да се посвети изцяло на Църквата.

През 2021 г. папата отхвърли предложението да се позволи на някои възрастни женени мъже да бъдат ръкоположени в отдалечени райони на Амазонка, където на някои места вярващите виждат свещеник само веднъж годишно.

Папа Франциск е против женени мъже да са свещеници

Папа Франциск е против женени мъже да са свещеници

Не позволява и на жените да служат като дякони