Вър Великобритания предложиха днес нови насоки за проверка на възрастта онлайн, за да възпират непълнолетни от достъп до порнографско съдържание, съобщава "Ройтерс".

Едно от предложенията е потребителят да предостави своя снимка, която след това да бъде обработена от изкуствен интелект, който да прецени чрез алгоритми за лицево разпознаване дали лицето е над 18 години. Това вероятно ще задължи потребителя да си направи самоснимка и да я качи.

"Независимо от техния подход, ние очакваме всички услуги да предложат стабилна защита на децата от това да попаднат на порнография, както и да се погрижат за това да са защитени правата за поверителност и свободите на възрастните да имат достъп до легално съдържание", изтъкна изпълнителният директор на медийния регулатор Ofcom Мелани Доус.

Великобритания затяга достъпа до сайтове за възрастни

Великобритания затяга достъпа до сайтове за възрастни

Ще проверяват документите на зрителите по-усилено

Алтернатива, която предлага регулаторът е потребителя да качи личен документ със снимка, като например паспорт или шофьорска книжка, за да докаже възрастта си. Друг вариянт е да представи своя кредитната карта. Друго предложение гласи потребителите да могат да дадат съгласието си банката им да споделя информация със сайтовете, за да потвърди, че е над 18 години.

От Institute of Economic Affairs, мозъчен тръст за свободния пазар, заявиха, че задължителната проверка на възрастта заплашва поверителността на потребителите и би ги изложила на пробиви и злоупотреби чрез увеличаване на количеството чувствителни данни, съхранявани от трети страни.

Регулаторът обаче настоява, че по-слаби методи като самодеклариране на възрастта, методи за онлайн плащане, които не изискват лицето да е навършило 18 години, и откази от отговорност или предупреждения вече няма да отговарят на стандартите в новите му насоки. Ofcom заяви, че очаква да публикува окончателните си насоки в началото на 2025 г.

С радикални мерки Франция блокира достъпа на непълнолетни до порносайтове

С радикални мерки Франция блокира достъпа на непълнолетни до порносайтове

Тя ще стане първата страна в света, предприела подобен ход