Прокуратурата в САЩ разполага с информация за възможно участие на експремиера на Украйна Юлия Тимошенко в убийство. Това заяви първият заместник на генералния прокурор на Украйна Ренат Кузмин, цитиран от РИА Новости.

По думите му става дума за убийството на депутата Евгений Щербан, който заедно със съпругата си бяха разстреляни на летището в Донецк през 1996 година. генералната прокуратура обвини за това престъпление експремиера Павел Лазаренко, който в момента излежава наказание в САЩ заради пране на пари.

Агенцията припомня, че през 1990 година Тимошенко е имала делови и политически отношения с Лазаренко.

В материалите на американското дело срещу Лазаренко има интересна информация. Разпитан от прокуратурата свидетел по делото „Лазаренко" заявил, че за убийството на депутата килърът е получил пари от сметките на Лазаренко и Тимошенко, заяви Кузман.

Той обаче не поясни дали генералната прокуратура в Украйна ще образува дело срещу експремиера Тимошенко по този въпрос.

Тези материали се намират в САЩ, както и свидетелят, който е заявил тези неща пред американските прокурори, поясни Кузмин.

Преди време привърженици на Тимошенко също заяви, че прокуратурата може да обвини експремиера в съпричастност към убийството на депутата. Според тях обаче тези обвинения са неоснователни.

По-рано днес киевският съд отказа да разгледа молбата на Тимошенко да бъде освободена от ареста.

Срещу Юлия Тимошенко са образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."

Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия. Генералната прокуратура официално предяви на 13 април обвинение към Тимошенко за превишаване на длъжностните правомощия при изготвянето на договора за доставка на руски газ през 2009 година. На 11 април първият заместник на Генералната прокуратура на Украйна обясни, че договорите между „Нафтогаз" и „Газпром", в която е договорена цена 450 долара за 1000 кубически метра са причинили щети на държавата в размер на 200 милиона долара.