Обявена е въздушна тревога във всички региони на Украйна, с изключение на най-западните. Както властите на различни региони, така и военните информират за заплахата от ракетен удар, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Украински енергетици обявиха, че поради заплахата спират  електричеството в Киевска и Днепропетровска области. Преди това беше съобщено за аварийни спирания в областите Харковска, Николаевска и Одеска.

Ракети са прелетели на територията на Украйна, съобщава УНИАН с позоваване на началника на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким. Най-малко две ракети, според него, летят на северозапад през областта. В Николаевска област се чуват експлозии, предполага се, че работи противовъздушната отбрана, съобщава ТСН, позовавайки се на сайтове за наблюдение.

Губернаторът на Виницка област Сергей Борзов обяви изстрелването на крилати ракети. Кметът на Кривой Рог Олександър Вилкул съобщи за две въздушни цели, регистрирани близо до града. Прелитането на ракети над въздушното пространство на Украйна потвърдиха и в Хмелницката областна военна администрация.

Доброволческата служба "Мониторинг на военната дейност" пише в своя "Телеграм", че е забелязала бомбардировачи Ту-22М3 над Курска област (това е в противоречие с обичайната практика, когато бомбардировачи с голям обсег действат от голямо разстояние от Украйна - често от региона на Каспийско море).

"Възможни са изстрелвания на свръхзвукови ракети Х-22", добавят наблюдатели. Х-22 е противокорабна ракета, която няма висока точност при поразяване на наземни цели; такава ракета удари жилищна сграда в Днепър преди две седмици, убивайки десетки цивилни. Украински официални лица тогава заявиха, че Украйна не разполага със средствата да прехване такива ракети.

Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак написа в канала си в "Телеграм", за "първите свалени руски ракети". Киевската областна военна администрация предупреди за заплаха от нападение срещу региона.

Експлозии се чуват в Киевска и Днепропетровска области, съобщават украинските медии.

"Съобщава се за звуци от експлозии в Днепропетровска и Киевска области. Предварително, успешна работа на противовъздушната отбрана", пише УНИАН.

В Одеса, Кривой Рог и редица други градове беше спрян целият електротранспорт.

През нощта Украйна беше атакувана от дронове камикадзе. Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна съобщиха за 24 свалени дрона от типа "Шахед".

ISW: След неуспеха за Бахмут, руската армия се подготвя за офанзива в Луганска област

ISW: След неуспеха за Бахмут, руската армия се подготвя за офанзива в Луганска област

"Вагнер" оправдава вербуването на затворници и украинци