Годишната среща на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в четвъртък раздели държавите-членки, като балтийските нации и Украйна отказаха да присъстват заради присъствието на руския министър Сергей Лавров, предава "Ройтерс".

ОССЕ е наследник на организация, създадена по време на Студената война като място за взаимодействие между съветските и западните сили, но сега е до голяма степен парализирана, тъй като Русия продължава да използва това, което на практика е право на вето, което всяка страна има в органа за сигурност и права. 

Съединените щати и техните съюзници се стремят едновременно да запазят ОССЕ жива и да държат Русия отговорна за нейното нахлуване в Украйна. Те присъстват, като се стремят да осъждат действията на Москва - позиция, която някои от най-близките съюзници на Украйна не приемат.

"Как можете да говорите с агресор, който извършва геноцид, пълна агресия срещу друга държава членка Украйна? Това каза външният министър на Естония Маргус Цахкна пред репортери на среща с колегите си от други страни-членки на НАТО.

Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради Лавров

Украйна и балтийските страни бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради Лавров

Русия за първи път ще участва на форума на ниво министри от нахлуването в Украйна

Естония трябваше да поеме годишното ротационно председателство на ОССЕ, но Русия прекара месеци в блокиране на това. Сделката в последния момент за неутрална Малта да поеме председателството също трябва да бъде официално одобрена на срещата на ОССЕ в Скопие в четвъртък и петък, домакин на която е Северна Македония.

Полша, която беше домакин на последния такъв т. нар. съвет на министрите преди година, девет месеца след като Русия нахлу в Украйна, не покани Лавров тогава.

"Така че реших заедно с моите колеги Латвия и Литва, а също и с украинския външен министър да не участваме в срещата в Скопие, защото смятам, че вместо да седи там заедно с Лавров около масата, Лавров трябва да бъде изправен пред съда за военни престъпления ", каза Цахна.

Понастоящем ситуацията в ОССЕ отразява по-широката дипломатическа реалност около Украйна. Докато само Беларус редовно застава на страната на Русия на срещите на ОССЕ, отсъстващите тази седмица се тревожат, че ангажиментът на западните сили да подкрепят Украйна се колебае.

Русия скастри ОССЕ - предавала информация за армията ѝ на западното разузнаване

Русия скастри ОССЕ - предавала информация за армията ѝ на западното разузнаване

ДНР щяла да предостави доказателства

Съединените щати положиха усилия да ги успокоят, докато твърдяха, че ОССЕ, предвид различните стандарти, които поддържа и които Русия също е подписала, е правилното място за търсене на отговорност от Москва.

"Първо... нямаме планирани взаимодействия с Русия. Също така няма да приемем връщане към обичайния бизнес в разгара на тази агресия, която доведе до най-голямата сухопътна война на европейския континент след Втората световна война, " каза пред репортери посланикът на САЩ в ОССЕ Майкъл Карпентър.

"Беше направено много, за да се разобличат руските зверства и очаквам, че това ще бъде темата за осъждането на агресията на Русия срещу Украйна във всичките й форми.

ОССЕ: Русия направи избора да започне агресивна война, въпреки всички усилия

ОССЕ: Русия направи избора да започне агресивна война, въпреки всички усилия

Това счита генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид

По-късно обаче стана ясно, че американският държавен секретар Антъни Блинкен ще присъства само на срещи със своя колега от Северна Македония и съмишленици в сряда, като ще напусне преди началото на съвета на министри в четвъртък.

ОССЕ не е единственият международен орган, където се срещат Западът и Русия. Лавров все още присъства на събития на Групата на 20-те по света и Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин използва виртуална среща на Г-20, за да изнесе осемминутна реч, в която нарече войната в Украйна "трагедия", която трябва да приключи скоро.

По отношение на съдържанието залозите в Скопие са ниски. С уреждането на председателството основният отворен въпрос е дали мандатът на четирима висши служители на ОССЕ, включително генералния секретар Хелга Шмид, ще бъде удължен.

"Стана така, че страната агресор има право на вето и в известен смисъл се опитва да открадне дневния ред на ОССЕ. Мисля, че това е просто грешно", каза латвийският външен министър Кришиянис Каринш пред репортери на срещата на НАТО.

"Ние също чрез нашите действия привличаме вниманието към това, което според нас е основен проблем, който трябва да бъде разгледан", добави той.

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

ISW: Путин и представата му за необятния руски свят

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната