Военноморските сили на Великобритания, Финландия и Естония проведоха учение за защита на подводната инфраструктура в региона на Балтийско море днес, заедно с финландската гранична охрана. Това става ясно от изявление на финландските отбранителни сили, съобщава "Ройтер".

В началото на октомври газопровод, свързващ Естония и Финландия, беше повреден заедно с три телекомуникационни кабела в района.

Финландия и Естония подозират, че инцидентите с газопровода и кабела са свързани и смятат, че контейнеровоз, плаващ под флаг на Хонконг, е причинил щетите, като е влачил котвата си по морското дъно. Китай заяви, че е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право.

Целта на съвместното учение, което продължава във вторник, е да се развият способности за наблюдение и защита на подводната инфраструктура и да се отблъснат подводни военни заплахи, обяви Финландия.

Финландия и Естония изпратиха официално писмо на Китай за прекъснатите газопровод и кабели

Финландия и Естония изпратиха официално писмо на Китай за прекъснатите газопровод и кабели

От Пекин зависи колко ще продължи разследването

"След инцидента с Balticconnector много страни от региона на Балтийско море засилиха сътрудничеството си и собствените си национални операции за морско наблюдение", каза комодор Яне Хууско от командването на финландската отбрана.

И трите страни, които участват са членове на военния съюз на НАТО, но учението се провежда в рамките на сътрудничеството в областта на отбраната на Съвместните експедиционни сили (JEF), което обхваща скандинавските и балтийските държави, Холандия и се ръководи от Великобритания.

Великобритания заяви в четвъртък, че ще изпрати седем кораба на Кралския флот и морски патрулен самолет, за да участват в патрулите на JEF в региона през декември.

През октомври Великобритания обяви, че планира да засили военното си присъствие в Северна Европа, включително да разположи 20 000 войници в региона през следващата година, за да помогне за защитата на критична инфраструктура във време на нарастваща загриженост за руския саботаж.

Сигурността на подводните кабели и тръбопроводи в Балтийско море се превърна в основна грижа на фона на войната в Украйна, особено след взривяването на руските газопроводи "Северен поток" миналата година. Разследващите все още не са установили кой е отговорният.

Руски телекомуникационен кабел в Балтийско море бил повреден преди Balticconnector

Руски телекомуникационен кабел в Балтийско море бил повреден преди Balticconnector

Това се е случило на 28 км от мястото, където по-късно е бил повреден газопровод, свързващ Финландия и Естония