Великобритания и Полша стартират съвместен проект за противодействие на "руските информационни операции" в региона. Това се очаква да бъде обявено днес от британския премиер Тереза Мей, съобщават световните информационни агенции.

Уточнява се, че Мей била готова да засили сътрудничеството между двете страни за борба с "руската дезинформация". По-конкретно става въпрос за създаване на "нови двустранни проекти в областта на комуникациите".

"Великобритания ще задели за тези цели 5 млн. паунда, Полша ще отпусне същата сума", уточниха от канцеларията на Тереза Мей.

Лондон и Варшава възнамеряват да сключат споразумение няколко дни преди посещението на британския външен министър Борис Джонсън в Москва.

В рамките на проекта се планира да бъде подкрепен финансово полския телевизионен канал Belsat, който да прави за гражданите на Беларус "безпристрастни и честни репортажи".

Мей днес е на посещение във Варшава, където ще вземе участие в ежегодната двустранна среща на високо равнище. Посещението ѝ трябва да покаже, че Лондон иска да укрепи отношенията между двете страни, особено във връзка с излизането на Великобритания от ЕС през пролетта на 2019 г.

Заедно с Тереза Мей в британската делегация са още министърът на външните работи, финансовият министър, вътрешният министър и министърът на отбраната.

"Въпреки обстоятелството, че Великобритания напуска ЕС, ние не напускаме Европа. Потвърждавам пред министър-председателя на Полша, че искаме да сътрудничим със страната му и другите страни членки на ЕС в областта на защитата на нашите граждани, интереси и общи ценности", ще изтъкне Мей във Варшава.

Двете страни ще подпишат споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Британският премиер също така ще обяви засилването на взаимодействието с Полша в областта на киберсигурността.